НОВИНИ

600 мигранти са спасени за 12 часа до бреговете на Испания

Испанската брегова охрана спаси 600 мигранти, отправили се по море към Европа. Това беше рекорд за страната по пристигащи мигранти за едно денонощие.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:33, 17.08.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
600 мигранти спасени часа бреговете испания

Спасените до бреговете на Испания са се носели по вълните с всевъзможни плавателни съдове, включително джетове и водни колела, в търсене на начин да избегнат каналите на трафикантите на бежанци към Европа. Сред стотиците спасени има 35 жени и деца, дори бебе.

Тази година броят на мигрантите, идващи в страната, се е удвоил - от около 5000 средно за последните 5 години, до 11 000. Така Испания е на път да измести Гърция и да стане втората най-предпочитана страна за мигрантите, идващи в Европа по вода.

На първо място е Италия, където само от началото на годината са пристигнали 100 000 мигранти, а за последните четири години - над 600 000. Близо 2 242 - ма са намерили смъртта си във водите на Средиземно море на път за Европа. От месец насам потокът от мигранти от Африка е намалял наполовина - заради лошото време и заради затегнатия контрол на либийската брегова охрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имало едно време на Северозапад
Имало едно време на Северозапад
Столичната община извозва безплатно едрогабаритни отпадъци
Столичната община извозва безплатно едрогабаритни отпадъци