Правителството обмисля да наложи данък на вредните храни, за да ограничи консумацията им и да насърчи здравословния начин на живот.
Правителството обмисля да наложи данък на вредните храни, за да ограничи консумацията им и да насърчи здравословния начин на живот. С новите мерки храните с високо съдържание на сол, захар и трансмазнини ще бъдат обложени с допълнителна ставка, което ще доведе до тяхното поскъпване.
Аргументите за "данък обществено здраве" разясниха и защитиха министърът на здравеопазването Петър Москов и спортния министър Красен Кралев. Идеята е с част от събраните средства да се финансират спортни програми, игрища и площадки, както и за превенция на хронични заболявания.
Кои продукти попадат в опасните категории и какъв ефект се очаква от данъка разказва Мария Чернева.
"Данък вредни храни" в проекта официално се нарича "данък обществено здраве" и с всичките си икономически и здравни обосновки ще бъде публикуван утре. А от днешното представяне става ясно, че данъкът е косвен - или не се облагат основни храни - хляб, мляко, сирене, масло и месо.
Данъкът е еднократен и целеви - парите от него ще се използват за точно определени дейности. Данъкът е равнопоставен за всички производители, за разлика от данъка в Дания, където заради протекция на местни производители, Европа го отменя. И най-важното - данъкът следва унгарския модел, въведен преди 4 години с доказан положителен ефект.
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Облягаме се на доказано работещ модел с доказано работещи нива на ставките какъвто е унгарския и не се занимаваме с това да експиремнтираме на база на модели, които са хрумнали на мен, на министър Кралев или на някой друг. Второ от страните, които са въвели подобни данъчни, фискални, монетарни мерки с цел промяна в начин на хранене, Унгария е най-близка като брой на население икономически и социални показатели.
Данъкът и у нас няма да е плосък. Той е с различни ставки в зависимост от от съдържанието на доказано вредните за здравето количества на сол, захар, кофеин и частично хидрогенирани мазнини в продуктите. И представеното оскъпяване е само ориентировъчно - от 4 до 78 процента на имитиращите млечни продукти.
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Особено интересен пример, който показва че всъщност целта на данъка е промяна в поведението, както на потребителя, така и на производителя, е размер на "данък здраве" за пържени картофи. Самите картофи нямат причина да бъдат облагани с данък. Въпросът е в какво те биват пържени.
Облагат се картофите пържени в палмово масло, но не и в олио. И според икономически анализ на СЗО в Унгария продажбите на нездравословни храни са намалели с 27 процента, а потреблението им намалява с 20-35 процента. Като 80 процента са намалили консумацията на вредните храните заради оскъпяването. Но една от най-важните тенденции е промяна на храните от самите производители, които премахват или намаляват вредното им съдържание.
Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Днеска почваме битка. Тази битка няма да е лесна. Знам за струпания финансов и лобистки ресурс срещу този закон и не мислете, че сме наивници на средна възраст. Но тук е мястото на всеки родител и на всеки човек да избере на коя страна застава.
150 милиона годишно са очакваните приходи от новия данък. Под надзора на обществен съвет, 60 процента от тях ще се отделят за профилактика, превенция и лечение на незаразни хронични заболявания, 20 процента за подобряване на храненето в училищата, 20 процента за обновяване на игрищата и салоните в училищата.
Красен Кралев - министър на младежта и спорта: 700 са училищата, в които спортната инфраструктура не отговаря на минималния стандарт. Има училища, които са в това състояние повече от 50 години и това е проблем на цели политически епохи, не на едно правителство. Смятаме, че с министър Москов имаме решение.
Чрез този данък до 4-5 години всяко училище ще си има спортен салон. Въпреки че авторите му разчитат на намаляващи приходи заради все по-здравословни храни и промяна в навиците на хранене.