НОВИНИ

Георги Кадиев: На БСП й трябва огромна реформа

Напуснах ръководството на БСП-София, защото не бях съгласен с част от изводите в оценката за изборите, както и с някои от нещата, които се случиха след изборите, така Георги Кадиев мотивира решението си да подаде оставка от ръководството на градската организация на партията.

георги кадиев бсп огромна реформа
bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 01.12.2011
Чете се за: 06:12 мин.
У нас

Напуснах ръководството на БСП-София, защото не бях съгласен с част от изводите в оценката за изборите, както и с някои от нещата, които се случиха след изборите, така Георги Кадиев мотивира решението си да подаде оставка от ръководството на градската организация на партията.

Докладът, с който бяха оценени изборите, звучеше горе-долу така: ние всички си свършихме работата, само кандидатът за кмет не я свърши, обясни той.

Това са ми четвъртите поредни избори. На практика от 2007 година насам няма избори в София, в които аз да не съм бил на предната линия, с изключение на евроизборите, подчерта Георги Кадиев.

Не ръководството да ми даде оценка. Искам членовете на БСП, защото те видяха кампанията, каза още Кадиев.

По принцип София се печели трудно от БСП. И за да спечелиш тук, трябва абсолютна мобилизация, 100-процентова. Не от един човек, не от пет - от 100 процента от членовете на БСП в София, което аз не видях, отбеляза той.

Аз мисля, че БСП ще има кмет на София така, както има леви кметове в цяла Европа. Но преди да има кмет на София, БСП трябва да се реформира страшно много, категоричен бе Георги Кадиев.

Фактът, че ГЕРБ припознават в мен най-силната си опозиция, за мен вече е достатъчно признание, посочи още Кадиев.

Следва пълният текст на интервюто:

Водеща Жени Марчева: Ред е на интервюто с Георги Кадиев, общински съветник от БСП, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Добро утро, господин Кадиев.

Г. Кадиев: Добро утро.

Водеща: Как сте?

Г. Кадиев: Добре съм.

Водеща: Защо напуснахте БСП-София?

Г. Кадиев: Напуснах ръководството на БСП-София, защото не бях съгласен с част от изводите в оценката за изборите, както и с някои от нещата, които се случиха след изборите.

Водеща: Казвайте с какво не сте съгласен. Кои изводи не приемате?

Г. Кадиев: Докладът, с който бяха оценени изборите, звучеше горе-долу така: ние всички си свършихме работата, само кандидатът за кмет не я свърши. Аз дадох една година от живота си за тези избори. Направих сигурно над 1000 срещи. Това са ми четвъртите поредни избори. На практика от 2007 година насам няма избори в София, в които аз да не съм бил на предната линия, с изключение на евроизборите - 2007 година водач на листа, 2009 два мажоритарни избора, сега мажоритарен избор. Само човек, който не е минавал през мажоритарен избор, не знае какво означава това, колко се изхабяваш, колко много нерви, време, средства, отсъствие от семейството ти струва това. И някак си да се хвърли всичко на мен, аз не го приех и казах, че не го приемам.

Водеща: Стана ви обидно?

Г. Кадиев: Ами, да. Мисля, че БСП, и сега е моментът членовете на БСП в София сега трябва да решат на чия страна застават. Защото тук вече е морална битка. Ние измиваме ли си ръцете с един човек, казваме ли "той беше грешка", тръгваме към следващия човек, с когото ще направим същото нещо, или казваме: не, така не става, не може всички да са в бяло, само тия, дето изнасят битките, да са в черно? И аз това очаквам от хората на София, от членовете на БСП в София. Не ръководството да ми даде оценка. Искам членовете на БСП, защото те видяха кампанията, те бяха тези, които присъстваха на срещите. Те бяха тези, които видяха какво се случи. Ние направихме... ако БСП в страната е вдигнала резултатите си със 70 хил. души, 45 хил. от тях идват от София. Значи, сме правили добра кампания. А тази кампания 99 процента бях аз. И някак си хора, дето са отделили по 4, 5, 6 часа от живота си за кампанията, да ми дават оценки... Особено, така, неприятно ми стана, когато един колега каза, че БСП четири пъти настъпвала мотиката с мене, издигайки ме за кандидат. Хубаво, той има право на своето мнение. Абсолютно не съм съгласен, но няма значение. Но от тези хора един-единствен стана да ме защити в залата.

Водеща: Кой?

Г. Кадиев: Таско Ерменков се казва, бивш мажоритарен кандидат. Той е минал през това и знае какво е. Не може така. Ние трябва да се научим - след като си в политиката, в нея има и морал. Не може просто да казваш: всички грешки са на него, аз целият съм в бяло.Една от грешките, които бяха изтъкнати примерно, беше, че имало два щаба - един мой и един на градския съвет. Хубаво, само че аз правя кампания от декември. Април месец като част от кампанията инициирах създаването на един столичен граждански съвет от 70 неправителствени организации. Април. За да стигна до него, направих над 300 срещи с такива организации. Април месец БСП-София изобщо не си мислеше за избори. Как няма да имам аз щаб, хора, които да ми помагат в организацията на тия срещи, в изводите, протоколи се пишат, за да се помни след това какво се е случило? То няма начин друг. Естествено, че ще имам мой щаб. Друга грешка, че съм бил обявил екипа си, без да го съобразя. Извинявайте, екипът на кандидата за кмет е екип на кандидата за кмет. Той е този, който поема отговорността, той е този, който излиза напред, който казва: драги софиянци, това са моите идеи, това е моят екип, това е моята програма. Бъдете така добри да - гласувате или да не гласувате. Аз казах много ясно: ако печелим - управляваме, ако не печелим - оставаме опозиция, което се и случва в момента.

Водеща: Знаете ли, това за мотиката звучи обидно. Чувствате ли се употребен сега, след всичко това?

Г. Кадиев: Това, което научих, никой не може да ми го отнеме. Чувствам се недоволен. Употребен, да, до известна степен, но то е нормално. Всеки политик е употребяван от някого, от неговата организация.

Водеща: Съжалявате ли, че се хванахте на хорото и два пъти се изправихте срещу Йорданка Фандъкова?

Г. Кадиев: Не, в никакъв случай. Това, което видях, тези хора, тези граждани, това, което научих за тези четири години, в които съм в политиката в София, никой не може да ми го отнеме. Аз в момента познавам и проблемите на града, и проблемите на столичната организация на БСП, си мисля, по-добре от всеки друг. И това не е, защото съм го искал. То просто се случи.

Водеща: Факт е, обаче, господин Кадиев, че Йорданка Фандъкова два пъти ви бие. Сега, извън... Причините са много сигурно. Тук вероятно часове наред може да анализираме и да говорим. Но причината вътре във вас потърсихте ли я? Наистина защо два пъти подред падате от кандидата на ГЕРБ?

Г. Кадиев: Аз направих 100 процента от себе си. Това е максимумът, който мога да направя. Цялата тази дълга кампания, не е лесно една година да си... За една година нямаш право на никаква грешка. Никаква. Нито едно изказване непремерено, нито една чаша бира и след това шофиране, каквото и да е. Това в никакъв случай не е лесно. Според мен това, което ни липсваше... По принцип София се печели трудно от БСП. Това не е град... има други градове в България, където просто на гребена на вълната, недоволство от другите... Тук не става. Тук, даже и да има недоволство от кмета, то обикновено отива към други политически партии, но не и към БСП. И за да спечелиш тук, трябва абсолютна мобилизация, 100-процентова. Не от един човек, не от пет - от 100 процента от членовете на БСП в София, което аз не видях.

Водеща: Я кажете честно, кауза пердута ли е кметът на София да е от левицата?

Г. Кадиев: Не, в никакъв случай. Аз мисля, че БСП ще има кмет на София така, както има леви кметове в цяла Европа. Но преди да има кмет на София, БСП трябва да се реформира страшно много. Как да... Ето ви един пример от днешния ден. Как да поканя аз хора в БСП да работят с мен и те ще ми кажат: извинявай, ама виж какво се случва с теб. Защо да идвам аз? Да водя някакви избори и накрая да ми кажат довиждане? Не става така? Ето затова това е морална битка в момента. И тя се решава не от ръководството на БСП в София, не от мен, не от ръководството на БСП в национален мащаб. Тя се решава само и единствено от членовете на БСП в София. Те са тези, които... Това е процес за справедливост. Дайте да видим кой е прав.

Водеща: Ще напуснете ли поста си на член на изпълнителното бюро на националния съвет на БСП?

Г. Кадиев: Не виждам причина да го правя.

Водеща: Оставате в левицата?

Г. Кадиев: Оставам, да.

Водеща: Пука ви какво се случва с БСП?

Г. Кадиев: Естествено. Аз съм в БСП не заради себе си. Аз съм там заради идеала. Идеалът стои. Той не се е променил.

Водеща: Оставате в общинския съвет?

Г. Кадиев: Оставам, да. Разбира се.

Водеща: Как ще работите с колегите си?

Г. Кадиев: Вижте, 103 хил. души все пак гласуваха мажоритарно за мен. Част от тях са били чисто партиен вот. Те щяха да гласуват за всеки кандидат на БСП. Но част от тях са гласували мажоритарно за мен. Те искат аз да защитавам техните интереси в общинския съвет и мисля, че го правя добре. фактът, че ГЕРБ припознават в мен най-силната си опозиция, не пожелавайки дори такова елементарно политическо действие като избирането ми за заместник-председател на общинския съвет, един вид казвайки: всеки друг, ама не тоя, защото тоя ни пречи, за мен вече е достатъчно признание.

Водеща: Последен въпрос, господин Кадиев. В следващите дни лидерът на БСП и лидер на ПЕС от няколко дни Сергей Станишев тръгва на обиколка из страната, за да се срещне с градските организации на БСП по места, да се направи анализ на изборните резултати и да се потърси отговорност там, където има провал. Медиите интерпретираха това като изчистване от предателите в БСП. Много ли са предателите в БСП според вас?

Г. Кадиев: Вижте, животът не е черно-бял. Има хора, които в една ситуация са предатели, в друга не са. Всякакви хора има. БСП е нормална партия като всяка българска партия. На нас ни се случиха няколко хубави неща по време на тая кампания и аз искам да ги защитя. И моето появяване и днес тук и целият ми този отпор на това, което се случи на заседанието в понеделник, е именно затова. Ние направихме млада листа общински съветници. В нея 10 човека са под 35 години. Това никога не се е случвало. Ние направихме дълга кампания - една година. Това никога не се е случвало. Кандидатът за кмет имаше появяване с екипа си преди... това никой друг кандидат за кмет не го направи. Да не би Йорданка Фандъкова да обяви кои ще са й заместник-кметовете? Никой не смее да ги прави тия неща в България. Така се прави по света, така трябва да бъде. И пак казвам, на БСП й трябва огромна реформа. Защото за мен тези избори показаха, че по този начин БСП не може да спечели. На нея й трябват млади хора. Чисто възрастово тя вече е силно остаряла като партия. По последните данни, които имаме, 45 процента от членовете на БСП в София са над 70 години. След 10 години, да са живи и здрави хората, но те вече няма да са, дори и да са физически живи, няма да са в работоспособна възраст. Какво правим? Къде са младите хора? Къде са тези, които гласуват за нас?

Водеща: Хайде с тези въпроси да завършим. Дано да получите отговор. Благодаря ви за това интервю.

Г. Кадиев: Благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
Военни ще съдействат при извозването на невзривена пиротехника от складовете край Елин Пелин
22:31, 27.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
Между шам фъстъка и кивито - адаптира ли се земеделието към климатичните промени?
21:15, 27.07.2024
Чете се за: 15:00 мин.
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
Евакуираните хора от Елин Пелин се завърнаха по домовете си, но притесненията остават
20:14, 27.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
Петър Волгин: Мнозинството в ЕП е доста по-досадно от българското, което е труднопостижимо
19:26, 27.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
18:28, 27.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
Спасиха турист със счупен глезен край хижа "Синаница" в Пирин
17:51, 27.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
Статично електричество е единствената достоверна версия за инцидента край Елин Пелин, смята експерт
17:23, 27.07.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
Възстановиха газоподаването в района на Гара Елин Пелин
17:08, 27.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
Показателите за качество на въздуха в Гара Елин Пелин вече не надвишават нормите
16:27, 27.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Йордан Недев: Стачката в БДЖ е незаконна
Йордан Недев: Стачката в БДЖ е незаконна
Рокля на Ейми Уайнхаус продадена за 43 000 паунда
Рокля на Ейми Уайнхаус продадена за 43 000 паунда