ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Регламент за виното и спиртните напитки

bnt avatar logo от Ирина Цонева, Илина Бисерова
A+ A-
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

В дните на коледните и новогодишните празници правителството реши да затегне контрола при търговията с алкохолни напитки. На последното си за годината заседание министрите дадоха повече правомощия на Агенцията по лозата и виното. По този начин 30 хиляди производители на грозде ще бъдат по-стриктно контролирани. 

регламент виното спиртните напитки

В дните на коледните и новогодишните празници правителството реши да затегне контрола при търговията с алкохолни напитки. На последното си за годината заседание министрите дадоха повече правомощия на Агенцията по лозата и виното. По този начин 30 хиляди производители на грозде ще бъдат по-стриктно контролирани.

Освен това се въвеждат и точни правила за производството на вино и спиртни напитки. Според новите текстове, вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Забранява се влагането на спирт в него, а добавянето на захар ще става само при необходимост.

Така особено по празници търговията с наливно вино не спира да се лее.
Иван Кръстев се занимава с този бизнес от една година. Купува виното
легално от винарна и има сертификат за него.

Иван Кръстев:
- Като има работа, като вървят литри на ден тя инвестицията се избива.
БНТ:
- Колко долу горе литъра продаваш на ден?
- Зависи понякога за Коледа сме продавали по над 200 литра.

С новите промени Агенцията по лозата и виното вече ще може да влиза в
търговски обекти и да проверява стоката. Досега липсата на това право,
спъваше контрола.

Така, ако всеки търговец има документи, както Иван, то засегнатите от
промените няма да са много. От лозаро-винарската камара обаче
признават, че 50% от пазара работи в сивия сектор.

Пламен Моллов - председател на Националната лозаро-винарската камара:
- Имаме около 30 000 гроздопроизовдители. Много от тях произвеждат вино,
но неясно кой ги контролира и как една много голяма част от гроздето, което не се прибира на практика от големите производители, се преработва при неясни условия от спекуланти, които ползват тази вратичка за домашно производство в закона и на практика имат цехове организирани, което по мащаб на производството съответства на големите производители на вино.

Според камаратa, практиката с домашно произведените напитки, които после се продават, няма да изчезне, защото било народна традиция. А и докато има търсене, ще има и предлагане.

Купувачи:
- Наливно си го вземаме - много е красиво, много хубаво.
- Колко вино ще купиш?
- Ами какво да ти кажа - два кг ще ми стигнат за два дни.
- Може да не е хубаво, да не е хубаво да ти навреди нещо?
- Е, страх ни е, но като обичаме да се затоплим, че е много студено. Ама аз не пия повече от една чашка.
- Защо само една?
- Защото баба попадия е казала - една чашка е полезна, а две вече са вредни. Просто това е супер рисковано, не се знае кой какво им е налял и в
какъв съд им го е налял.

За да гарантира качеството на продукта, кабинетът реши дa запише в новия закон точни критерии за алкохолните напитки, които и сега съществуват, но в разпоредби. Ракията да е с точно 40 градуса алкохол. Мастиката с 47 градуса. А виното да е само от грозде и без захар.

Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните:
- Много от напитките, които приличат на външен вид на вино не са от грозде. Така че категорично с този закон това ще се регламентира т.е. ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, в който кръчмарят на смъртния си одър се обърнал към сина си и казал, че вино и от грозде става.

И все пак на пазара трудно ще изчезнат чичковците с пластмасови шишета. Или поне докато всеки не си вземе по една попадия, която да му контролира чашките.





ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?