НОВИНИ

Лидерите от ЕС обсъждат британския референдум

Европейският парламент ще проведе извънредна сесия заради резултата от референдума във Великобритания. Лидерите от Европейския съюз започват двудневен съвет в Брюксел, на който референдумът също е една от основните теми, а в работата на съвета ще се включи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Вторият ден на съвета ще започне със заседание без участието на Великобритания.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:07, 28.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Британският премиер Дейвид Камерън ще разкаже на колегите си каква е ситуацията в страната му след като референдум реши Великобритания да напусне Европейския съюз. Желаещите отделяне обявиха, че процедурата ще започне през октомври, когато дойде нов премиер на мястото на подалия оставка Камерън, или дори по-късно. Останалите 27 страни от съюза, очевидно изморени от безкрайните искания на Лондон за отстъпки и изключения, засега са решени да искат незабавно начало на действията по отделяне. Резултатът от референдума доведе до несигурност и финансови загуби на борсите във Великобритания, които могат да се разпространят в Европа.

Съветът на лидерите беше планиран за миналата седмица - четвъртък и петък, но беше отложен заради референдума. Търпението на колегите на Дейвид Камерън може би се изчерпва и признак за това е началото на втория ден на съвета. Закуската ще бъде за лидерите на 27-те страни от Европейския съюз - всички, без Великобритания.

На среща в Берлин германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци категорично обявиха, че няма да водят никакви неформални разговори с Великобритания, преди страната да започне процедурата за излизане.

Друга тема на съвета ще бъде миграцията. Очаква се лидерите да отправят призив британският референдум да не засенчва другия важен въпрос - справянето с нелегалната миграция. Въпреки, че броят на незаконните мигранти към Европа намалява, няма гаранция, че положението няма да се промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КС ще обсъжда делото за прилагането на здравната карта
КС ще обсъжда делото за прилагането на здравната карта
Газпром е отворен  за диалог с Турция  по проекта Турски поток
Газпром е отворен за диалог с Турция по проекта "Турски поток"