НОВИНИ

Изпити "2 в 1"

Утре е изключително важен ден за зрелостниците и седмокласниците - за първи път ще се проведе изпит "две в едно" по български език и литература. Министерството взима свръх мреки за сигурност. За първи път и журналисти няма да се допускат в училищата сутринта в деня на изпита.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Елиана Димитрова
11:54, 20.05.2012
Чете се за: 01:19 мин.
изпити

Утре е изключително важен ден за зрелостниците и седмокласниците - за първи път ще се проведе изпит "две в едно" по български език и литература. Министерството взима свръх мреки за сигурност. За първи път и журналисти няма да се допускат в училищата сутринта в деня на изпита. Какви са новите моменти в изпитите и с какъв цвят химикал трябва да пишат дванадесотокласниците и с какъв седмокласниците, защото в указанията на министерствота са посочени различни цветове?

Напрегнатият изпитен ден ще започне още в четири и петнайсет сутринта, когато в присъствието на журналисти ще се генерира теста по български език и литуратура за матурата. Това се прави за втора година, за да не изтече отново информация. Стремежът към свръхсекретност накара министерството да не допуска журналисти в училищата.

Безпрецедентно за първи път, откакто ние журналистите изобщо отразяваме изпити, няма да можем да влезем в началото на изпитния ден в училищата. Това ще доведе до два резултата - първо, няма да можем да видим, ако има някакви нарушения в началото на изпитния ден и второ,
родителите и семействата на децата няма да разберат какви са темите на съчинението и преразказа до 12 часа.

Поне в толкова от министерството обещават да ги качат на сайта си. Иначе изпитът за зрелостниците ще започне в 8 часа. По и-мейлите на училищата от министерството ще изпратят генерираният тест - той се състои от 40 отворени и затворени въпроса, сред които и такива с повече разсъждение. Последният 41 въпрос е съчинение или есе, избрано от 30 предварително подготвени теми. Матурата ще продължи 4 часа.

Докато все още дванайсетокласниците пишат, в 9.30 часа в част от училищата ще започнат да влизат за изпит и учениците от 7 клас. За да не си пречат, желателно е те да са отделени на различни етажи. В повечето училища обаче изпит полагат само 12-ти или само 7-ми клас.
Малко преди това - в 9 часа, в просветното министерство ще се тегли от три варианта тестът по български след 7 клас. За трета поредна година този изпит обединява външното оценяване и изпита за гимназиите. Тестът
е от 25 въпроса с отворен и затворен отговор, плюс преразказ на неизучаван текст. Изтегленият вариант се праща в училищата по мейлите и се разпечатва. За първи път изчетеният преразказ ще се изпрати във вид на аудиофайл. Училищата пък ще го пуснат на учениците по уредбите си.

Изпитът ще продължи два часа и половина - час за теста и час и половина за преразказа. Учениците не трябва да забравят документите си за самоличност. И една интересна подробност - дванайсетокласниците ще пишат задължително с черни химикали, седмокласниците - със сини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентски протести в Квебек
Студентски протести в Квебек
Хърватски абитуриентски лудории
Хърватски абитуриентски лудории