НОВИНИ

Социолози от Алфа рисърч и Маркет Линкс за електоралните нагласи

В Сутрешния блок на БНТ социологът Боряна Димитрова от  “Алфа Рисърч” заяви, че според  данните на агенцията  към 33 на сто от избирателите ще отидат до урните на предстоящите избори за евродепутати.  Боряна Димитрова подчерта, че от избирателната активност ще зависи до голяма степен каква ще бъде тежестта на вота за отделните партии и възможните отклонения при прогнозирането се увеличават.

социолози алфа рисърч маркет линкс електоралните нагласи
bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 07.05.2009
Чете се за: 08:34 мин.
У нас

В Сутрешния блок на БНТ социологът Боряна Димитрова от “Алфа Рисърч” заяви, че според данните на агенцията към 33 на сто от избирателите ще отидат до урните на предстоящите избори за евродепутати. Боряна Димитрова подчерта, че от избирателната активност ще зависи до голяма степен каква ще бъде тежестта на вота за отделните партии и възможните отклонения при прогнозирането се увеличават. Румяна Бъчварова от агенция “Маркет Линкс” каза, че са регистрирали същите нагласи за евровота и подчерта, че избирателната активност ще бъде по-висока от тази на изборите преди две години.

Алфа Рисърч прогнозира, че първа политическа сила на евроизборите ще бъде ГЕРБ с 23-24% от гласовете. Агенцията регистрира силна подкрепа за ГЕРБ, но все още не толкова мобилизиран електорат.

На второ място е БСП - 15-16% от вота и с добра мобилизация на привържениците си. На трето-четвърто място са ДПС и Атака като в момента ДПС е леко подценено. Данните на Алфа Рисърч сочат около 6-7% са за Синята коалиция, ако тя се яви в заявения формат. Потенциален шанс за един мандат в Европарламента имат също и НДСВ и РЗС, като подкрепата за тези партии може да достигне 6 на сто.

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на следващите ни гости. Боряна Димитрова – „Алфа рисърч”, Румяна Бъчварова „Маркет линкс”. Здравейте. Десет дни точно остават до началото на предизборната кампания за евроизборите. Те ще се проведат на седми юни. Какви изходни позиции за основните играчи дават социолозите? Още може би в детайли не са започнали самите изследвания, но поне почвата както я опипахте, какво показва, нещо изненадващо има ли?

Боряна Димитрова: Ами първо да кажем, че десет дни остава до официалната предизборна кампания. Реално тя в акт. Същото долу – горе важи за социологическите изследвания. От една страна, за да можем на направим възможно най-прецизно измерване, трябва да са наясно на масата листите, които са регистрирани. Най-напред за евроизборите, в последствие за националните избори.

Водещ: За евроизборите горе-долу има яснота. Женски бой в голяма степен, видях, че водачки са повечето.

Боряна Димитрова: Хубаво е, добре е да знаем всички партии, които участват и тогава да вече наистина с по-голяма степен на прецизност може да се говори. Но към този момент да кажа няколко изходни позиции, които ние наблюдаваме като тенденция в нашите изследвания. На първо място интересът към евроизборите е по-слаб, отколкото този към националните избори. Около 27 процента беше към май месец, заявяваха, че ще участват в евроизборите. През април месец този процент се повиши с шест, седем на сто до около 33 процента твърдят, че ще участват в евроизборите. Към този момент трябва да кажа, че това е една от основните неизвестни в проучванията. Изключително ниската избирателна активност дава много сериозни отклонения в тежестта на отделните партии.

Водещ: Ако е 33, ако е така.

Боряна Димитрова: Да, вижте, няколко неща трябва да се отчитат. Може би за тях по-малко се говори в анализите, защото всички бързат с цифрите – кой, колко ще вземе. Има няколко важни неща – първо, чисто демографски населението на България намалява, така че 33 процента не е все едно от каква база. В момента 18-годишните, поколенията, които влизат в момента в активна избирателна възраст, са поколенията, които бяха в периода на най-ниската раждаемост. Така че електоралното тяло на България се свива. Като примерно така прибавим и разочарованието от неефективността на политическия живот, имаме основания да очакваме една не особено висока избирателна активност, а там са възможни доста сериозни промени вътре в съотношенията на партиите. Нека да припомня само на последните избори за Европарламент на първите и последните. Тогава виждаме партии, които имат твърде различна електорална тежест в нормални условия бяха с много, много близки позиции. Така че ниската избирателна активност дава сериозни ефекти в електоралната тежест. Какво да кажа иначе, понеже предполагам всичките ...

Водещ: Цифрите.

Боряна Димитрова: Цифрите, да. Не бягаме и от това. Първа политическа сила ГЕРБ с около 23-24 на сто от подкрепа след избирателите в страната, като при ГЕРБ е характерно едно нещо – доста така да я кажем широка обществена подкрепа, недостатъчна мобилизация все още на избирателите за гласуване. Така че конкретните резултати в много голяма степен ще зависят доколко наистина ще отидат на урните. Втора политическа сила – БСП с резултат около 15-16 процента. С така една сравнително добра мобилизация в определени слоеве мобилизация за гласуване, което може да увеличи електоралната им тежест. На трето и четвърто място с близки резултати са ДПС и „Атака”. Към момента изследванията леко ми се струва подценяват ДПС, но степента на мобилизация е голяма и за двете партии имаме един резултат от 7-8 на сто от всички избиратели. Около тези граници се движат ...

Водещ: Това нали за евроизборите говорим?

Боряна Димитрова: За евроизборите, няма много големи разлики за националните, но за момента за евроизборите говоря. За националните трябва да отчетем факта на мажоритарни райони. Приключваме с евроизборите, те са първите и оттам нататък. Резултат, който можем да очакваме около шест-седем процента от избирателите за синята коалиция.

Водещ: Ако са заедно.

Боряна Димитрова: Ако са заедно. Да, така, както е заявката за участие в тези избори. И вече неизвестността остава за по-малките играчи. Потенциален шанс има и за НДСВ, и за РЗС, но при много зависи от развоя на кампанията.

Водещ: Това за един евродепутат ли е?

Боряна Димитрова: За един евродепутат, за една от двете партии в зависимост от изхода на кампанията.

Водещ: Вие също имахте изследвания.

Румяна Бъчварова: Две неща, ако ми позволите, искам да кажа. Като цяло ние регистрираме същите съотношения в политическите партии. Това, което е интересно, че към момента наблюдаваме една симетричност намеренията за вот на европейските и на парламентарните избори, което означава, че избирателите не правят съществена разлика между единия и други вот. И в крайна сметка ще имаме едно повторение в съотношението на ...

Водещ: На проценти.

Румяна Бъчварова: Да. И другото, което ние регистрираме в последно време, наистина средно ниска активност, готовност за гласуване, но по-висока от тази, която беше преди две години. Което означава, че ако няма такъв дъжд или катаклизъм, както се случи на 20 май 2007 година, вероятно избирателите ще бъдат повече, което при всички случаи е добре за резултата и за организацията.

Водещ: Можем ли в места да ги сравним тези проценти – 23-24 за ГЕРБ, БСП 15-16, „Атака” 7-8 ...

Боряна Димитрова: Това, което цитирате, е така една наша примерна прогноза за резултата от парламентарните избори. А що се отнася до 17-те евродепутата, предполагам, че някъде между 40-50 процента от тях ще бъдат за ГЕРБ и след това да речем около 30 процента за БСП. Малко е по-сложно в момента да прогнозираме, защото нямаме точни проучвания, освен това самата система предполага преразпределение на мандатите в зависимост от остатъка. Или малко под тях, ако разбира се, се реализира тази подкрепа, която регистрираме в момента. Възможно ли е лош резултат на евроизборите пък да мобилизира и да изкара много повече почитатели на една политическа сила на парламентарните избори, тоест някой да спечели повече български депутати загубвайки европейските?

Румяна Бъчварова: Вие поставяте най-големия въпрос на тези избори, на тази поредица от избори. Никога досега не сме имали такава последователност и при всички случаи ще има зависимост на вторите избори от първите.

Водещ: Въпросът е каква?

Румяна Бъчварова: Ами, това, което мога да кажа, е че никога един фактор досега не действа еднозначно.

Водещ: Тоест не е сигурно?

Румяна Бъчварова: Има групи, които се мотивират по-силно, има групи, които се демотивират от определени резултати.

Водещ: Кои са по-големите групи?

Румяна Бъчварова: Само една...

Боряна Димитрова: Аз знаете ли по-скоро на друго бих наблегнала. Нещо, което не можем да го отчетем – нито ние социолозите, нито смятам медии, включително и хората не могат сами себе си да осъзнаят. Има този фактор, който се случва едва на други ден след изборите – психологическата атмосфера. Психологическата атмосфера е нещо много важно, което витае, в България сме го наблюдавали между първи и втори тур на изборите.

Водещ: Ужас, защо не излязох да гласувам, примерно.

Румяна Бъчварова: Денят за размисъл.

Боряна Димитрова: Точно така. На следващия ден казваш – ах, какво се получи. Какво всъщност произведохме ние. Тази психологическа атмосфера не е, защото тя се получава едва след като се видят реалните резултати. Има две неща, на които относително така можем да стъпим – едното, е че еуфорията на победата обикновено води до още по-голяма победа на втори тур или на следващите избори. Ако има явен победител с наистина така доста голяма дистанция, обикновено това така увеличава гласовете на победителя. И второто нещо, което ми прави впечатление сравнявайки с други страни, с други кампании, че мобилизация съществува, на вот срещу, но за партии, които са така да кажем, които са доста необичани, доста мразени в обществото. Ако се произведе един свръх висока тежест, електорална тежест, на партия, която няма такава обществена тежест, това може да предизвика една допълнителна мобилизация на националните избори.

Водещ: Чудя се, ето, г-н Димитров преди да влезете в студиото той очаква всички проблеми и драми, които има около СДС да му донесат повече гласове, дали е логично това, или се самоуспокоява?

Боряна Димитрова: Трудна е ситуацията на синята коалиция, значи ние... мога да съдя нали най-напред по това, което получихме като изследвания в началото на април, средата на април беше...13 април приключи нашето изследване. Тогава регистрирахме един доста висок резултат за синята коалиция, вече като начало тя беше в края на март обявена. Доста висок, който стига сред гласувалите и до 10, 11 на сто, една добра изходна база. Сега за момента имаме само косвени данни, но има следния ефект – от една страна тя, проблемите, които съществуват сплотяват най-твърдите привърженици и симпатизанти на синята коалиция, безспорно това сплотява хората. От друга страна, обаче текат процеси ерозиращи за хора, които са недостатъчно запознати с това какво всъщност става. Да припомня един чисто политически факт, още той може би не е толкова социален, но предложението на Яне Янев да въведе опростена процедура, да я наречем, за прием на сини членове в неговата партия. Такива процеси, за жалост имат своето ерозиращо въздействие върху цялостната подкрепа.

Водещ: Вие как мислите?

Румяна Бъчварова: 2001 година голямата така експлозия на подкрепата за НДСВ дойде след като беше отказана регистрацията. Има и този ефект, не трябва да го забравяме – колкото повече насочваш негативни усилия към една политическа формация това наистина мотивира не само нейните привърженици, но и така друга част от избирателите. Има основание според мен Мартин Димитров, да смята че този механизъм ще сработи.

Водещ: Всяко зло за добро.

Румяна Бъчварова: Но нека да видим...но това не е еднозначно пак да кажем, не може да се разчита само на тази реакция.

Водещ: Очаквате ли да се появят социолози фантоми, много платени изследвания? „Маркет линкс”, „Алфа рисърч”, имаше една агенция, която предизвика скандал във вашите среди.

Боряна Димитрова:Не е „Маркет рисърч”.

Водещ: „Меркет рисърч” или такива от главата за краката, оттук
едно заглавие, от вас началото и края. Очаквате ли подобни манипулации?

Боряна Димитрова: Това е един от прийомите и на това се разчита изключително много, но факта че от няколко месеца не са...

Водещ: Примерно „Ем Би Рисърч”.

Боряна Димитрова: ...не са се появявали такива агенции има някакво обяснение за това кой стоеше зад тях.

Водещ: Кой стоеше, аз не си спомням?

Боряна Димитрова: Някой, който сигурно вече няма интерес от това да налага определени...

Водещ: Забелязвате ли такова раздвижване във вашите среди?

Боряна Димитрова: ... тези резултати. Не струва ми се.

Румяна Бъчварова: Вижте, аз нямам гаранция, че няма да се появи някоя така фантом в последните седмици.

Водещ: Дали може да повлияе, то това е важното?

Румяна Бъчварова: Вижте, аз тука с риск да си навлека вашия гняв и гнева на медиите, понеже съм се ... доста рязко по този въпрос, тук е много голяма отговорността на медиите, на посредниците, които тиражират подобна информация. Никой няма абонамент, че е непременно най-правия, най-така адекватно отразява реалността. Както разбира се няма никакъв проблем да се появяват и нови агенции. И ние сме се появили в определен момент и така. Има обаче проблем тогава, когато е получен някой факс от място в „Красна поляна” или къде беше, няма никакво значение и зад този факс не стои абсолютно никой, ти да започнеш да го тиражираш и то през много така висока държавна институция. Тука вече стоят въпросите как така започваш, ако сега пристигне на вашето бюро един факс, вие започвате ли да го тиражирате в национален ефир?

Водещ: Ами, ако видя, че Боряна Димитрова го е подписала.

Румяна Бъчварова: Да, ако когато не знаете кой го е подписал? Това за мен е отговорността – да е ясно кой стои. Всяка една теза може да бъде защитена, оборвана, всеки един резултат от работата, но да е ясно кой стои. За мен най-големият проблем на агенциите фантоми, че реално зад тях никой не стои като име, съответно те нямат и негативен...

Водещ: Чудя се дали има партия, която би могла да използва, да си създаде, да си съчини някакво изследване чрез измислена агенция, за това става дума?

Боряна Димитрова: Това досега няколко пъти беше правено. Като гледам как се развива кампанията в последните дни, може би други методи се използват, но при всички случаи кампанията тече в тоя момент. Надявам се така спекулацията със социологически данни да е вече демоде в тия среди.

Водещ: Да е демоде.

Боряна Димитрова: И да не се налага да обяснявам какво е това.

Водещ: Последен въпрос, бързам понеже трябва да приключваме, времето напредна. Появиха се, поне на мен от около седмица ми направи впечатление, една от партиите от управляващата коалиция започна да пуска масирана телевизионна реклама. Това според вас възможно ли е да изиграе контра ефект–да отблъсне избиратели, особено когато става дума за партия от... управляваща в момента или напротив ще разшири влиянието, имате ли еднозначен отговор? Кратък.

Боряна Димитрова: Вижте, като... да, разбира се кампанията е за това, защото тя така масирано съсредоточава тези, послания, но във всички случаи и досегашната практика е показала, че активното облъчване от страна на управляваща партия и то с явна демонстрация на финансова мощ, е нещо което по-скоро прави избирателите скептични и дистанцирани, отколкото ентусиазирани.

Водещ: По-скоро вреди.

Румяна Бъчварова: Очевидно тази партия е преценила, че се е получил така един лош баланс на посланията и разчита на позитивните послания в момента, но мисля че след като четири години си управлявал каква кампания ще направиш последните пет минути едва ли е чак толкова...

Водещ: Добре, ще бъде интересно. Времето на социолозите, златното време на социолозите започна. Много благодаря, Боряна Димитрова, Румяна Бъчварова.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
00:24, 05.05.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Христос воскресе!
Христос воскресе!
00:00, 05.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
23:30, 04.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
22:05, 04.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
21:44, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
20:32, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България е в очакване на Възкресение
България е в очакване на Възкресение
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
19:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
19:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
19:01, 04.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
17:50, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
17:14, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Делото за регистрацията на СДС-лидера Мартин Димитров не тръгна заради отвод на съдията
Делото за регистрацията на СДС-лидера Мартин Димитров не тръгна заради отвод на съдията
От ГЕРБ сигнализират за заменки на гори в последния момент
От ГЕРБ сигнализират за заменки на гори в последния момент