Специално лого вече ще отличава произведените по Българския държавен стандарт млечни и месни продукти. Стандартът няма да е задължителен, но ще бъде гаранция за качествени, типично български продукти.Прокуратурата не е открила особено тежки случаи в месо и млекопреработвателните предприятия, за които да се самосезира - сочат резултатите от съвместните и проверки с ветеринарните власти. Те бяха по повод сигналите за влагане на опасни за здравето съставки в млечните и месните продукти.
Специално лого вече ще отличава произведените по Българския държавен стандарт млечни и месни продукти. Стандартът няма да е задължителен, но ще бъде гаранция за качествени, типично български продукти.
Прокуратурата не е открила особено тежки случаи в месо и млекопреработвателните предприятия, за които да се самосезира - сочат резултатите от съвместните и проверки с ветеринарните власти. Те бяха по повод сигналите за влагане на опасни за здравето съставки в млечните и месните продукти.
Неправилно съхранение на продуктите и допускане на грешки при етикирането, като например невписване на някои важни съставки, към които обаче човек може да е алергичен. Това са част от нарушенията в производството, които ветеринари и прокуратура установиха при съвместните проверки.
В Пловдивско от 28 млекопреработвателни предприятия, 6 използват растителни мазнини. Шестте мандри категорично отказаха снимки и коментар. Били обидени на медиите,които им докарали рязък спад в продажбите.
Оказа се обаче, че мандрите, които работят по БДС и не влагат растителни мазнини, въпреки многото проверки, са спечелили от скандала и са увеличили продажбите.
Юлия Маджарова - управител на мандра, гр. Стамболийски:
"Цялата тази кампания имаше положителен ефект в смисъл, че беше в полза на клиентите, които разбраха какво се предлага на пазара в момента. От друга страна тя наложи на производителите да спазват определени ограничения".
С влизането ни в Евросъюза, предприятията у нас загърбиха държавния стандарт и заработиха по собствени рецепти. Така се стигна до некачествени продукти, за което признават и ветеринарите.
Николай Петков - началник сектор ДВСК, гр. Пловдив:
"В целия хранителен бранш се получиха някои нежелани ефекти, които с течение на времето се ликвидираха, но остана едно съмнение в потребителя за суровините, които се влагат и продукцията, която се произвежда".
Очакванията са съвсем скоро да бъде осъвременен държавния стандарт за българско саламурено сирене, кисело мляко и кашкавал.
Йордан Войнов - генерален директор на НВМС:
"Наистина ние загърбихме БДС трябва да съществува и да се работи по него.
Трябва да има истински български наши продукти, които просто да са визитната картичка на България".
Държавният стандарт няма да е задължителен, но тези които работят по него, ще могат да поставят специално лого върху опаковките, така че да се улеснят потребителите. А на ветеринарите остава да контролират изпълнението му - с проверки и лабораторни анализи.