НОВИНИ

94-годишен бивш надзирател от "Аушвиц" ще бъде съден в Германия

Деветдесет и четири годишен бивш надзирател от нацисткия концлагер "Аушвиц" бе изправен днес на съд в Германия по обвинение по 170 хиляди точки за съучастие в убийство, както и за това, че е служил в концентрационен лагер, когато стотици хиляди унгарски евреи са били отровени с газ, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:12, 11.02.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
годишен бивш надзирател аушвиц съден германия

Бившият сержант от СС Райнхолд Ханинг поддържа твърдението си, че е служил в част от комплекса на лагера "Аушвиц", където не е имало отравяния с газ. Прокуратурата от своя страна отстоява тезата, че всички надзиратели са помагали за работата на лагера, както и че по време на така наречената "Унгарска акция" през 1944 г., когато стотици хиляди унгарски евреи са транспортирани в лагера - почти всички са били задължени да помогнат за справянето с огромния брой пристигащи в комплекса за убийства в намиращата се под нацистка окупация Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

Делото в Детмолд бе преместено в сградата на местната търговско-промишлена палата, за да може да приеме големия брой наблюдатели и репортери. В града имаше засилено полицейско присъствие.

Леон Шварцбаум, 94-годишен оцелял от "Аушвиц", който живее в Берлин, трябва да даде показания през днешния първи ден от процеса.

Не е ясно дали Ханинг ще направи изявление пръв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО изпраща военноморска група в Егейско море
НАТО изпраща военноморска група в Егейско море
Зимата се завърна в Южна Полша
Зимата се завърна в Южна Полша