НОВИНИ

​Актрисата Оливия де Хавиланд от "Отнесени от вихъра" навърши 100 години​

Легендарната холивудска актриса Оливия де Хавиланд, известна на зрителите с ролята ѝ на Мелани в класиката "Отнесени от вихъра", навършва днес 100 години. 80 години след като игра в лентата, заснета по едноименния роман на Маргарет Мичъл, носителката на два "Оскар"-а за най-добра актриса в "Сълзите на майката" /1946/ и "Наследницата" /1949/, Де Хавиланд e доайен на американската актьорска гилдия. Тя е по-възрастна от друг един ветеран - Кърк Дъглас, с пет месеца и 8 дни. От 60 години живее в Париж.

bnt avatar logo
от БТА
18:27, 01.07.2016
Чете се за: 01:27 мин.
По света
​актрисата оливия хавиланд отнесени вихъра навърши 100 години​

Парадоксалното е, че за най-запомнящата си роля като Мелани Хамилтън във филма на Виктор Флеминг "Отнесени от вихъра" тя получава само номинация за поддържаща роля в надпреварата за златните статуетки. Иначе лентата спечели през 1939 година 10 "Оскар"-а, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор. Продукцията се превърна в една от най-успешните в историята на киното. Де Хавиланд е последната останала жива актриса от този кастинг. В началото на кариерата си през 30-те години тя е безгрижна девойка в приключенски филми, партнираща на Еръл Флин, но с годините се сдобива с важни роли, които я правят световна звезда.

Най-голяма конкуренция родената на 1 юли 1916 г. в Токио Де Хавиланд среща в лицето на сестра си - Джоан Фонтейн /споминала се през 2013 година/, която е с 15 месеца по-малка от нея. По-паметливите ще си я спомнят в ролята на Ребека в едноименната лента на Алфред Хичкок /1940/ и в "Подозрение", отново на Хичкок, заснета през 1941 година. За изпълнението си в последния филм Фонтейн получи "Оскар" за най-добра актриса.

Непрекъснатото ожесточено съперничество между двете сестри им спечели прозвището на вечните врагове в киното, като те си останаха скарани до самата кончина на Джоан в град Кармел, щата Калифорния. След развода на родителите ѝ, Оливия пристига с майка си в САЩ, където се настаняват в близост до Сан Франциско. Тя е първата от двете сестри, която пробива в киното. В същото време Джоан отива да живее в Япония при баща си.
Оливия подписва 7-годишен договор с "Уорнър брос", с който изпълнява лежерни роли като партньорка на австралийско-американския актьор Еръл Флин. Киностудията решава през 1939 година да я "даде назаем" на Виктор Флеминг за снимките на "Отнесени от вихъра", с което започва истинската ѝ звездна кариера.

;

През 1943 година "Уорнър брос" отказа да я освободи от договорните ѝ задължения заради периодите на "даването ѝ назаем". Следва шумно дело, в което съдията се произнася в полза на Де Хавиланд, определяйки поведението на филмовата къща като робовладелско. Тази победа става ключова в защитата на правата на актьорите в историята на Холивуд. След това актрисата може сама да си избира филмовите си партньори и играе редом до Ричард Бъртън, Джак Лемън, Кристофър Лий.

Омъжена и разведена два пъти - с американския писател Маркъс Гудрих /1946-1952/ и с френския журналист Пиер Галант /1955-1977/ Оливия става майка на две деца. Синът ѝ Бенжамен почина през 1991 година, а дъщеря ѝ Жизел е жива. От 1953 година Де Хавиланд живее във Франция, а през 2010 година президентът Саркози я удостои с ордена на Почетния легион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова акция по почистване в пловдивския квартал „Столипиново”
Нова акция по почистване в пловдивския квартал „Столипиново”
Обвиненият за грабежа на заложната къща в София остава в ареста
Обвиненият за грабежа на заложната къща в София остава в ареста