НОВИНИ

Тази вечер 24 часа ще публикува ново българско име, замесено в "Панамагейт"

Това каза в предаването "Още от деня" Алексения Димитрова - единственият български журналист, част от екипа, който работи по разследването с "Панамски досиета".

вечер часа публикува ново българско име замесено панамагейт
bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 06.04.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

"Аз ги чета и аз преценявам за кои българи, замесени в "Панамски досиета" има нещо което да се публикува. Всички случаи са различни. За едно име може да има документи, свързани с различни транзакции, за други случаи може да има само една единствена регистрация", каза Димитрова. Тя допълни, че до момента нито НАП нито друга институция е искала информация от нея.

Според Димитрова от една страна “Досиетата от Панама” ще променят световния финансов ред, защото толкова много години е имало офшорни зони и нищо не е могло да ги промени. От друга страна няма да се промени, защото нейното първо разследване за офшорни зони е от 1997-1998 година е било отложено във времето, докато следите съвсем са изчезнали. В данните, които тя чете сега се оказва, че има офшорки, които минават от една офшорна зона в друга, в трета, в четвърта. В мига, в който световната общественост скочи срещу тази порочна практика да се регистрират офшорни фирми без лица, без реални собственици, когато се променят законите те автоматично се преместват в друга зона, в която все още го няма този закон. Така постепенно се обикалят и това продължава вече 20 години. Въпреки това, Димитрова силно се надява, че зоните, в които законодателството благоприятства подобно нещо, ще свършат в крайна сметка рано или късно.

"Аз се интересувам само от българската линия, но не получавам никакви пари за това", заяви Алексения Димитрова.

Базата данни на "Панамски досиета" не е публично достъпна до момента, но има обещание, че в началото на май де бъдат публикувани.

Цялото интервю с Алексения Димитрова в "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работи ли им се на студентите
Работи ли им се на студентите
Уикилийкс: Изтичането на панамските документи е финансирано от САЩ
Уикилийкс: Изтичането на "панамските документи" е финансирано от САЩ