Ана Бърнабич - първата жена премиер в Сърбия

Ана Бърнабич получи мандат за формиране на новото сръбско правителство и ще бъде първата жена, заставала начело на правителството в историята на Сърбия, съобщава електронното издание на в. "Блиц". Бърнабич, специалист по мениджмънт и маркетинг, през август 2016 г. стана министър на държавната администрация и местното самоуправление.

от БНТ
09:17, 16.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
ана бърнабич първата жена премиер сърбия

Родена е на 28 септември 1975 г. в Белград. Завършила е бизнес администрация в университет в щата Мичигън, САЩ. След това получава магистърска степен в Англия, специалност маркетинг. Владее английски и руски език.
По време на следването си в Лондон е работила за Сръбския информационен център като администратор и отговорник за връзки с обществеността. Задачата на центъра била да поддържа контакти между реформаторски настроени партии в Сърбия и британските медии.

През 2002 г. след завършване на образованието си се връща в Сърбия и започва да работи като служител за връзки с обществеността по Програмата за аграрно развитие на Сърбия, финансирана тогава от Европейския съюз. Там се задържа само два месеца, след което преминава в Американската агенция за международно развитие (USAID), работейки по различни нейни програми в Сърбия.

От 2011 г. работи в американска компания за вятърни електроцентрали (Continental Wind Serbia), а през 2013 г. става неин директор. Когато бе избрана за министър, мнозина я нарекоха "освежаване" на политическата сцена, защото е открита и непосредствена в комуникацията и с колегите си министри, и с журналистите, чиято "мишена" е още от първия си ден на поста заради своята гей ориентация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Заслонът на Витоша
Зелена светлина: "Заслонът" на Витоша
Левон Хампарцумян: В стенограмата не се говори много за КТБ
Левон Хампарцумян: В стенограмата не се говори много за КТБ