НОВИНИ

Английските поданици почитат рождения ден на кралица Елизабет II

От Лондон до Фолкландските острови, от Канада до Австралия - всички поданици на британската кралица празнуват. Днес Елизабет II навършва 90 години. Кралицата е най-дълго управлявалият монарх на Острова.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:50, 21.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Хиляди хора се събраха около двореца Уиндзор, с надеждата да видят Кралицата, в деня на нейния юбилей. Най-ревностните ѝ почитатели прекараха часове в очакване.

Кати Мартин, турист от Австралия: "Като се замислите, това е последната британска кралица, която ще видим, защото следващите на трона ще бъдат все мъже".

Всички се питаха с какво ще бъде облечена Елизабет II. Протоколът я задължава винаги да бъде в ярки тонове, за да могат всички да я виждат. За рождения си ден, Нейно Величество се спря на зелен цвят.

Тя откри Пътеката на кралицата в Уиндзор, разходи се сред поданиците си, за да приеме поздравленията им. После се оттегли в двореца Уиндзор, където ще вечеря със семейството си. В нейна чест тази вечер из цялата страна ще бъдат запалени повече от 1000 факли.

63 години на трона, над 260 визити в повече от 100 държави, милиони поданици и... осем правнучета.

;

Елизабет II има 12 министър-председатели. Първият - Уинстън Чърчил, е роден през 1874-та година, а сегашният Дейвид Камерън - през 1966-та.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: "Нейно Величество е непоклатима - като силна скала за нашата нация. Тихо и деликатно, тя многократно ни е показвала, че може да бъде в крак с времето, без да прави компромиси. Нейно Величество е единствения човек във Великобритания, който не е от Англия, Шотландия, Уелс или Северна Ирландия. Тя е всичко и нито едно от тези неща - обединител на нацията, какъвто например един президент не би могъл да бъде".

Британската кралица има специално място в сърцето си, запазено... за любимите ѝ кученца от порода корги. Притежавала е над 30. Другото ѝ хоби е ездата. Кралицата има над 25 коня. Няма шофьорска книжка, но по време на войната се научава да кара камион.

Кралица Елизабет II успя да върне доверието към короната. През 2001 г. един на всеки трима британци желае абдикирането ѝ, а днес над 70% подкрепят монархията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конфискуваха 69 тона опасен боб
Конфискуваха 69 тона опасен боб
Албум за Детската Евровизия
Албум за Детската Евровизия