НОВИНИ

Арести в Белгия заради подготвяни новогодишни атентати

Двама души са задържани в Белгия по подозрения, че са готвели терористични атентати на Нова година. Мишените са били емблематични места в белгийската столица като историческия пазарен площад и полицейски управления. .

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:32, 29.12.2015
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Двамата заподозрени са задържани при операция в неделя и понеделник в района на Брюксел, Лиеж и фламандски Брабант. Първоначално шест души са били заведени в полицията за разпит, после четирима от тях са освободени. Двамата в ареста са обвинени за участие в терористична група - единият като водеща фигура за набиране на членове и за подготовка на терористична атака.

При обиските са открити информационно и военно -тренировъчно оборудване и пропагандна литература. Не са намерени оръжия и експлозиви. Разследването продължава и са възможни още полицейски рейдове. В резултат на разкритията белгийските власти са решили да вдигнат степента на терористична заплаха за полицейските управления в Брюксел от втора на трета. Това означава допълнителни охранителни мерки.

За момента не е установена връзка между сега арестуваните и ноемврийските нападения в Париж. В края на миналия месец Брюксел няколко дни бе в състояние на максимална тревога заради непосредствен риск от атентати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Мариана Георгиева и Венцислав Каймаканов ще следват Местан
Мариана Георгиева и Венцислав Каймаканов ще следват Местан
Монтана с нов обходен път
Монтана с нов обходен път