НОВИНИ

Арести в Гърция за укриване на данъци чрез ПОС терминали, свързани с банки у нас

Гръцките власти заявиха днес, че са арестували 24 човека при акция срещу около 1000 малки фирми, заподозрени в избягване на капиталовия контрол и плащането на ДДС чрез използване на ПОС терминали, свързани с банки в България, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:18, 08.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Според властите стотици малки фирми, много от които в туризма, са извършвали безналични плащания чрез ПОС терминали, свързани с България през Малта, които са оставали нерегистрирани в Гърция, където има капиталов контрол от година.

"Арестувахме 24 човека, използвали ПОС устройства, свързани с банки извън Гърция - в България и Малта, за да избягват данъци", каза пред репортери началникът на подразделението за икономически престъпления към гръцката полиция Емануел Плумис.

По думите му "това е незаконно според правилата за капиталов контрол". "ПОС терминалът би трябвало да бъде свързан само с гръцки банки", каза той.

Избягването на данъци в Гърция се оценява на между 6 и 9 процента от икономическото производство на страната - или 32 процента от държавните приходи.

При извършваните операции с ПОС терминали фирмите са заобиколили и 24-процентовия ДДС, дължим на гръцката държава. Сред въпросните фирми е имало плажни барове, компании за предоставяне на коли под наем и ресторанти в Атина, Солун, Халкидики и на някои острови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Пакистан
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Пакистан
Войната в Сирия е  отнела живота на над 290 000 души за пет години
Войната в Сирия е отнела живота на над 290 000 души за пет години