НОВИНИ

Арестуваха бившия президент на Бразилия

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва беше задържан за принудителен разпит в рамките на антикорупционна операция, свързана с държавната петролна компания "Петробраз". След тричасовия разпит в полицейски участък Лула заяви, че акцията срещу него е медиен спектакъл и че няма от какво да се бои. В хода на разследването десетки бизнес ръководители, законодатели и политици бяха арестувани по подозрения , че са вземали пари от договори с петролната компания и са използвали част от тях за подкупи и предизборни кампании. Стигна се до политическа криза, която заплашва с отстраняване от власт на настоящия президент Дилма Русеф.

bnt avatar logo
от Златина Петкова
14:35, 04.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света
арестуваха бившия президент бразилия

Федерални полицаи претърсиха дома на Лула, след като съдът издаде разрешение той да бъде принудително разпитан в рамките на най-новия етап от "Операция Автомивка", която проверява данни за корупция и пране на пари в "Петробраз".

Карлос Фернандо дос Сантос Лима, прокурор:
"Става дума за престъпна организация във федералното правителство, която е използвала средства от "Петробраз" и други компании, за да финансира политически кампании и за лично облагодетелстване. Тази престъпна организация си е имала ръководител. Това е потвърдено и ние сме отправили обвинения към бившия министър Жозе Дирсео и към Жоало Вакари."

Следователите твърдят, че имат доказателства за участието на Лула в корупционната схема.

Карлос Фернандо дос Сантос Лима, прокурор:
"Днес разследваме данни, че бившият президент и семейството му са получавали средства за иницииране на правителствени проекти. Тази хипотеза все още се проверява. Има доказателства за плащания и облагодетелстване."

Лула отрича обвиненията. Акцията на полицията предизвика сблъсъци между поддръжници и противници на бившия президент. Разследването поставя под въпрос не само личната репутация на Лула, целият му политически проект е под заплаха. По време на управлението на неговата Партия на труда Бразилия постигна забележителен икономически растеж. Сега обаче, под ръководството на същата партия, страната е в най-тежката рецесия в последните 25 години.

70- годишният Лула е смятан за един от вероятните кандидати за президент на изборите през 2018 година. Самият той не е потвърдил, нито е отрекъл да има намерение отново да се кандидатира за поста, който в момента заема неговата близка съратничка Дилма Русеф.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са личните ни уроци по родолюбие?
Какви са личните ни уроци по родолюбие?
Борисов: Взели сме мерки за спокойствие на гражданите
Борисов: Взели сме мерки за спокойствие на гражданите