НОВИНИ

Барние критикува плана на Лондон за Брекзит

Брюксел и Лондон имат сериозни различия относно правата на гражданите, след като Великобритания напусне ЕС. Това потвърди днес главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:22, 12.07.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В понеделник в Брюксел ще се проведе вторият кръг от преговорите за Брекзит. Според Барние позициите на ЕС са ясни, сега Брюксел очаква конкретика и по британските позиции. Едно от основните различия по отношение на правата на гражданите е отказът на Лондон да признава в бъдеще решенията на Съда на ЕС.

Според Барние обаче промяна в британското законодателство в бъдеще няма да гарантира продължително спазване на правата на европейците, които живеят в Обединеното кралство.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания: "Има много различия между нашата и британската позиция за правата на гражданите. Ние искаме европейските граждани в Обединеното кралство да имат същите права, както британските граждани, които живеят в Испания например или в която е да е било друга страна от ЕС. Настоящата британска позиция не позволява подобна реципрочност. Според нея гражданите на ЕС във Великобритания ще са подвластни само на британското законодателство, което налага рестрикции, например по отношение събирането на семейства".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девети ден отводняват домове и обществени сгради в Свищовско
Девети ден отводняват домове и обществени сгради в Свищовско
Дейци на изкуството търсят подкрепа от институциите заради старото кино Левски
Дейци на изкуството търсят подкрепа от институциите заради старото кино "Левски"