НОВИНИ

Безсрочна ефективна стачка на френските железничари

Девет дни преди началото на Европейското първенство по футбол ситуацията във Франция се усложнява. Държавните железници са в безсрочна стачка, а протестите срещу трудовата реформа продължават вече три месеца.

безсрочна ефективна стачка френските железничари
bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 01.06.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Служителите на френските национални железници SNCF обявиха вчера вечерта стачка за осми път от началото на март. Наблюдават се смущения в трафика по големите железопътни линии, още повече по късите дестинации. Много влакове от Париж за предградията бяха отменени. Според железничарите, ефектите от стачните действия ще се усетят още по-силно днес, макар да уверяват, че ЖП мрежата няма да бъде парализирана.

60 на сто от високоскоростните и 30 до 40 на сто от регионалните влакове ще се движат по разписание. Международните линии са в по-голямата си част незасегнати, но около една четвърт от влаковете, които свързват Франция със съседните й държави, са отменени. Стачката не е породена само от протестното движение срещу трудовата реформа, която иска да прокара правителството на Франция, а е в знак на протест срещу работното време и заплащането на заетите в сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порасналите деца на българското кино
Порасналите деца на българското кино
Американските служби с предупреждение преди Евро 2016
Американските служби с предупреждение преди Евро 2016