НОВИНИ

Битките със смога

Студът, който обхвана големи части от света през последните седмици, напомни и за проблема с фини прахови частици във въздуха. Нивата на замърсяване толкова се покачиха, че някои столици бяха принудени да действат незабавно, за да предпазят поне отчасти въздуха си. Как се справят със замърсяването в Париж, Мадрид, Осло и Пекин - вижте!

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:51, 05.02.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Париж се сблъска с най-тежкото замърсяване на въздуха от 10 години. Но смогът само амбицира кмета на града, бившият министър на екологията, Ан Идалго, да води още по-ожесточена битка с мръсния въздух. Още преди време тя се обяви за забрана за използване на камините с твърдо гориво, които са един от основните замърсители. Сега Идалго реши да наложи строги ограничения и за колите.

В Париж бяха въведени винетки съобразно вредните емисии, отделяни от двигателите на автомобилите. В критичните дни по-старите дизелови коли са принудени да останат извън рамките на френската столица. Освен това беше въведена и схемата на четни и нечетни номера, която цели намаляване наполовина на автомобилите по улиците в дните с критично замърсяване. В тези дни Париж осигури и чудесна алтернатива за пътуване - безплатен обществен транспорт.

Мари, парижанка: Замърсяването се усеща. Имам малки деца и замърсяването се вижда по техните лица, по тяхната кожа и коса.

Лион последва примера на Париж с винетки и със схемата за четни и нечетни номера. В очакване да отмине антициклона и вятърът да донесе свежи дози въздух, Осло забрани движението на дизеловите автомобили за един ден.

Няколко дни преди да си отиде старата година, въздухът в Мадрид се замърси толкова много, че властите решиха да действат радикално. За първи в историята на страната бяха въведени подобни мерки. На 28 декември гостите на града нямаха право да паркират в централната част. А по околовръстния път скоростта на движение беше ограничена до 70 километра в час.

Ден по-късно беше въведена и схемата на четните и нечетните номера. Мярката действа и в Китай, където още в началото на годината се изготвят таблици и шофьорите знаят в кои дни от месеца имат право да карат колите си. В Пекин битката със замърсяването е поверена на екологична полиция. Тя следи и залавя нарушителите, които с дейността си - производство или транспорт, нанасят вреди на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелари от Пловдивско алармират за висока смъртност при пчелите
Пчелари от Пловдивско алармират за висока смъртност при пчелите
От БСП обсъждат промени в устава през втория ден на 49-ия конгрес
От БСП обсъждат промени в устава през втория ден на 49-ия конгрес