НОВИНИ

Българите в Босилеград отбелязаха 24-ти май

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се празнува по традиция навсякъде, където има български общности. В Босилеград, Западните покрайнини обаче, празникът се проведе два пъти, в алтернативно време и място. Причината за това е разделението в представите за 24 май, който би трябвало да обединява, вместо да разделя жадните за духовност и просвета, разказаха местните. Културно-информационния център в Босилеград, по традиция, отбеляза празника на мястото на първото Килийно училище в района, а общинската власт в града събра учениците в залата на Културния дом.

bnt avatar logo
от Елица Иванова
10:02, 25.05.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

За втора поредна година общината в Босилеград и местната гимназия организираха учениците в салона на Културния дом в града. В програмата участваха децата от училищата в района, които представиха уменията и талантите си на сръбски и български език. Но признаха, че не знаят нищо за празника.

- Ние се радваме, нали за 24 май не знам нищо. Нищо не сме учили.

- Този празник е посветен на Св. Кирил и Методий.

- Има много хора, които славят рожден ден или имен ден на този празник и ...това.

- А какви са Кирил и Методий, знаеш ли?

- Те са били писатели.

- Какво са направили?

- Не знам.

Учители от града споделиха, че не разбират идеята за разделението на честванията на общославянския празник.

Митра Симеонов - учител по руски език в гимназията в Босилеград: Желанието ми е да съвместим хората, да намерим общ език и тоя празник от догодина да го празнуваме на трето място, ако го считаме за най-правилното, но да обединим и децата, и политиката на града - в една обща цел.

Скромно отбелязаха празника от Културно-информационния център. За девета поредна година те се събраха на мястото, откъдето е тръгнало просвещението на цялото Кюстендилско Краище - в двора на 183-годишната църква "Света Троица" и останките от първото българско килийно училище.

Иван Николов - председател на Културно-информационния център в Босилеград: Ние идваме тук, за да разкажем на децата откъде тръгва просвещението на тази община и да им покажем на практика, че пътят към напредъка и прогреса тръгва от вярата и просвещението.

В двора на църквата в селото, бивш просветен център на българите в Кюстендилските покрайнини, бяха връчени и грамоти на две момичета от училището в Босилеград, които се поздравиха и с първата си издадена стихосбирка на български език. А всички си тръгнаха от празника с подарък - екземпляр от книгата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновен е градският плаж във Варна
Обновен е градският плаж във Варна
Израелският премиер сключи коалиционно споразумение с националистическа партия
Израелският премиер сключи коалиционно споразумение с националистическа партия