НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на Християна от Хасково

10-годишната Християна от Хасково е едно от децата на "Българската Коледа". Момиченцето е с детска церебрална парализа и има нужда от средства, за да продължи с рехабилитацията. Благодарение на нея, Християна е постигнала голям напредък през годините.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
21:05, 22.12.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Българската Коледа

Християна е недоносено дете. Родила се в 7-мия месец. Диагнозата детска церебрална парализа лекарите й поставят на 4-годишна възраст.

Милена Каралиева, майка на Християна: Тя в началото проходи на 2 години, стъпваше нормално. Значи на 3,5 години десният крак започна да го върти навътре и тогава вече ни поставиха диагнозата. От тогава не съм спряла с рехабилитацията. В началото посещавахме Пловдив, сега почти само ходим в "Света София", при доц. Чавдаров.

Напредъкът е голям. Детето се чувства много добре и ходи в масово училище.

Нурай Тупел, ресурсен учител: Тя се справя много добре, основно с фината моторика има проблеми, но устно отговаря на всички въпроси спокойно и на ниво.

Хриси е отличничка в училище, но най-много обича да рисува.

БНТ: Друго какво обичаш да правиш?

Християна: По принцип аз си падам геймър и обичам да вися на таблетите и на различни технологии, даже толкова прекалявам с технологиите, че ми почервеняват очите.

За да продължи доброто развитие на детето, рехабилитацията не трябва да се прекъсва. Това обаче е свързано със средства и разходи за пътувания до столицата.

Милена Каралиева, майка на Християна: Не мога да работя, просто няма такъв работодател, който да да ми даде работа, при положение, че две седмици съм тук, две седмици ме няма.

Досега Хриси два пъти е била включвана от кампанията Българската Коледа. Детето и неговата майка разчитат и сега на благотворителната инициатива.

БНТ: Какво ще кажеш на хората, които искат да ти помогнат?

Християна: Да вярват в доброто и да помагат да други деца, освен на мен!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германските служби правят обиски при издирването на заподозрения за атентата
Германските служби правят обиски при издирването на заподозрения за атентата
Ново изследване на Галъп интернешънъл за обществените нагласи
Ново изследване на "Галъп интернешънъл" за обществените нагласи