НОВИНИ

Спор между ГЕРБ и БСП за решението на президента Плевнелиев

Решението на Росен Плевнелиев да отстъпи на новоизбрания президент Румен Радев да назначи служебното правителство и днес провокира дискусия между двете основни политически сили. От ГЕРБ смятат, че в създалата се ситуация Плевнелиев е постъпил изключително разумно, от БСП обаче настояват, че Плевнелиев е трябвало да назначи служебен кабинет.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:57, 22.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Социалистите обвиняват президента Плевнелиев, че е разтегнал във времето процедурата с мандатите за съставяне на правителство. Повтарят, че Румен Радев може да застане само зад служебно правителство, което той е назначил.

Калоян Паргов, БСП: Вярно е, че това е първата ситуация за 26 години, в която изпада българския президент и въобще държавата, но така или иначе всяко нещо за първи път има решение и то е предписано в Конституцията. Дали кабинетът ще бъде за 20 дни или за две месеца - това вече зависи и от Румен Радев, който ще влезе в правомощията си след 21 януари. Той има право да направи всичко, което смята за добре, тъй като топката тогава ще е в неговото поле. Няма как Румен Радев да играе с топка, която не е в неговото поле.

Делян Добрев от ГЕРБ определи решението на президента Плевнелиев като изключително мъдро, защото за 20 дни никой министър не може да направи нещо смислено.

Делян Добрев, ГЕРБ: Темите във всяко едно министерство са толкова сложни, че няма да бъде решен нито един казус от министър, който встъпва в длъжност и знае, че 20 дни по-късно ще бъде сменен с някой друг. Решението на президента Плевнелиев бе изключително правилно. Той за сетен път доказа, че може да носи отговорност.

И Паргов, и Добрев смятат, че вече не може да се мисли за промени в изборното законодателство, които да приеме сегашното Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчет на дейността на просветното министрество
Отчет на дейността на просветното министрество
В Испания раздават над 2 милиарда евро от лотарията
В Испания раздават над 2 милиарда евро от лотарията