НОВИНИ

Български храни вече в европейските регистри със защитен произход

54 вида българско вино, традиционни месни деликатеси като "Филе Елена" и "Панагюрска луканка", както и розовото масло вече присъстват в европейските регистри със защитен произход. Така родните производители разчитат да популяризират вкуса и качеството на българските продукти зад граница.

български храни вече европейските регистри защитен произход
bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 14.12.2015
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Само през последната година България е изнесла около 60 милиона литра вино. След като още 54 вида родни вина получиха европейски сертификат за защитени географски наименования, българските производители се надяват износът драстично да се увеличи.

Галина Нифору - Асоциация на износителите на вино: Очакваме стартирането на голям промоционален проект за САЩ, Япония и Китай от следващата година и съм сигурна, че след като това са наистина водещите международни пазари за вино, ще успеем не само да покажем нашите вина, но и да ги наложим на тези пазари и разбира се, ще гоним и увеличаване на експортната цена.

Наименованията на Филе Елена, Панагюрската луканка, Свински врат Тракия и роле Трапезица също са признати в Европа и вече носят символа на храните с традиционен вкус.

Димитър Маджаров - Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти": Тези продукти присъстват основно на българския пазар и затова се обръщаме за помощ към МЗХ да използваме промоционалните пазари да утвърдим тези продукти на международните пазари

В процес на регистриране сега са говеждата пастърма и Троянската луканка. Очаква се до 1 година и тези деликатеси да получат европейски сертификат за произход и качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдии излязоха отново на протест
Съдии излязоха отново на протест
Строги мерки за сигурност в пощите
Строги мерки за сигурност в пощите