НОВИНИ

​Българско училище отвори врати в сърцето на Абу Даби

Сънародниците ни, които живеят в столицата на Обединените арабски емирства - ни показаха с кадри как отбелязват 24 май. Тази година те се събраха под покрива на първото официално българско училище "Камбана". Близо 2000 българи живеят и работят в Абу Даби; за тях и децата им училището е безценен културно-просветен център.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:29, 26.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
​българско училище отвори врати сърцето абу даби

За да се реализира мечтата по създаването на просветен център трябва подкрепа. Пръв ръка подава Валерий Мирчев - основател и ръководител на един от най-престижните музикални институти в столицата на емирствата, където повечето преподаватели са българи. Той предоставя безвъзмездно пространство, което след сериозни усилия се превръща в официално българско просветно средище.

Валерий Мирчев, управител на Amadeus Music Insitute в Абу Даби, ОАЕ: Радостен съм, че макар далеч от родината българите съхраняват и възпитават у децата си любовта към българския език и култура.

Така 30-те деца завършват успешно учебната година. Те вече си имат и химн, който прозвуча на днешното тържество. Основателите на училището споделят, че не е било лесно. Неведнъж чували, че няма как да стане. Но казват, че училището го има благодарение на огромното желание и ентусиазма на бългаската общност в Абу Даби.

Мария де Брабандере, директор на българско училище "Камбана" - Абу Даби, ОАЕ: Срещнахме голямо разбиране и в МОН. Институцията е разработила сайт с много полезни програми за работа на българските училища извън страната и помага на българите в чужбина.

В знак на благодарност за положените усилия генералният ни консул в Дубай Богдан Коларов получи символът на училището - камбана. С вълнение той призна, че винаги се е възхищавал на истинския дух на българите в чужбина, които защитават и съхраняват своята идентичност.

За учителите преподаването е повече от мисия. Затова работят в българското училище на доброволни начала. Учебниците и книгите - всички са дарени от сънародниците ни в Абу Даби и Дубай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли отново воден транспорт във Варна през лятото?
Ще има ли отново воден транспорт във Варна през лятото?
ДРУГИТЕ новини: Поезия без край
ДРУГИТЕ новини: Поезия без край