НОВИНИ

Близо 100 жертви на пясъчни бури в Индия

Близо сто души станаха жертви на пясъчни и гръмотевични бури в Северна Индия. Пострадали са над 160 души. Стихията е причинила огромни материални щети. Тя достигна и столицата Делхи с проливни дъждове, но не с такава разрушителна сила.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:11, 03.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Пясъчните бури, придружени от гръмотевици, изненадаха хората през нощта - близо месец и половина преди сезона на мусоните. Пометени са щатите Утар Прадеш и Раджастан, на чиято територия се намира пустинята Тар.

Някои хора са загинали в съня си, погребани под срутените си домове. Други са премазани от паднали дървета или поразени от гръм. В спасителните операции са впрегнати всички.

Рахум Пракаш, началник на полицията в Алвар: Мобилизирани са всички частни и държавни болници, държавни и общински ресурси. Получаваме помощ и от частния сектор. Хората също помагат.
;

Ветрове със скорост до 130 км/ч. удариха град Агра, където се намира мавзолеят Тадж Махал. Паметникът не е пострадал, но тук са загинали над 40 души. Много къщи са рухнали до основи, изкоренени дървета са смазали кирпичени постройки. Пречупени са стотици електрически стълбове.

Подобни бури стават тук всяка година, но сега броят на жертвите е необичайно голям. Властите в Раджастан обявиха, че семействата на загиналите ще получат помощи в размер на 6000 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролетни икономически прогнози на ЕК
Пролетни икономически прогнози на ЕК
Гомес: Нещата тръгнаха нагоре след победата над ЦСКА (видео)
Гомес: Нещата тръгнаха нагоре след победата над ЦСКА (видео)