НОВИНИ

Брюксел очаква от Лондон да обяви следващите си стъпки

Европейската комисия съобщи днес, че досега Лондон не е поискал отлагане на датата на Брекзит. Брюксел призова Великобритания да сподели възможно най-бързо какво смята да предприеме от тук нататък. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер от снощи обсъжда ситуацията с различни европейски лидери. От Комисията съобщиха, че той е на разположение да се срещне с Тереза Мей през следващите дни, ако тя поиска това.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:41, 16.01.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Брюксел изрази съжалението си от гласуването в британския парламент и отхвърлянето на споразумението за напускане. Говорител на Европейската комисия за пореден път подчерта днес, че споразумението не подлежи на предоговаряне. Той допусна обаче, че е възможно преразглеждане на политическата декларация към него.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: Председателят Юнкер каза, че ЕС очаква от Обединеното кралство да изясни своите намерения и следващите си стъпки колкото е възможно по-бързо, защото времето почти свърши.

Очакванията в европейските институции са Лондон да поиска отлагане на датата за Брекзит, която е 29 март. Ако това стане, решението ще трябва да бъде одобрено единодушно от всички останали 27 държави-членки. Това,което Брюксел не иска, е отлагането да се проточи след изборите за Европарламент, който са между 23 и 26 май. Главният преговарящ от страна на ЕП Ги Верхофстат коментира днес, че Европа не желае британският хаос да се пренесе в европейската политика.

;

Междувременно днес Еврокомисията призова държавите-членки да ускорят подготовката си за оттегляне на Великобритания без сделка. В отговор белгийското правителство обяви, че ще назначи допълнително 245 митнически служители и ще инвестира още средства за дигитализиране на митническите услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е в трети кръг на АО
Григор Димитров е в трети кръг на АО
След провала на сделката за Брекзит: Ще остане ли Тереза Мей на власт?
След провала на сделката за Брекзит: Ще остане ли Тереза Мей на власт?