НОВИНИ

Чака се политическото решение за подновяване на работата на летище Завентем

Компанията оператор (Брасълс еърпорт) на летище Завентем в Брюксел обяви вчера, че то е готово технически за частично подновяване на трафика на пътници, но че никакви полети не са предвидени преди събота, припомня Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
09:47, 01.04.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света
чака политическото решение подновяване работата летище завентем

Компанията оператор посочи, че очаква официално политическо одобрение за частичното подновяване на работа на летището. В очакване на това политическо одобрение тя е решила да не организира полети включително и днес. Решението за частично подновяване на работата на летището ще бъде обсъдено днес по време на Националния съвет за сигурността на Белгия, който обединява министри и отговорни лица в сферата на сигурността.
За няколко дни компанията оператор на летището издигна временна инфраструктура, която позволява регистрирането за полети на 800 пътници на час. Това е по-малко от 20 процента от нормалния капацитет на летището.
Симулация за подновяване на дейността на летището в тези мащаби имаше във вторник, като в нея участваха 800 служители на летището. След задълбочено проучване от страна на различни служби за сигурност, този тест беше валидиран. В сряда вечерта Генералната дирекция за въздушен транспорт на Белгия и противопожарната служба дадоха съгласие за частично подновяване на пътническите полети, посочва компанията оператор на летището.
Но полицейски синдикати вчера вечерта заплашиха със стачка в случай на отваряне на летището при предвидените настоящи временни мерки. Според тях обособеният временен терминал за чекиране не е достатъчно обезопасен. Полицаите изброиха исканията си в открито писмо, разпространено от медиите. Те настояват всеки, който влиза в залата за заминаващи да преминава през предварителна проверка за сигурност. Компанията оператор на летището изключи този вариант, защото нито едно летище в Европа и в САЩ не прави подобно нещо.
Сред авиокомпаниите, които летят от и до Завентем и бяха принудени да се пренасочат към други летища след 22 март, когато на летище Завентем беше извършен двоен терористичен акт, компанията Брасълс еърлайнс би трябвало да е една от първите, която да се възползва от частично отваряне на гишетата за регистриране на пътниците, посочва Франс прес.
Няколко месеца ще бъдат необходими обаче, за да се върне летището към нормалния си ритъм на работа, посочва неговият директор Арно Фейст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще измести ли електромобилът другите коли?
Ще измести ли електромобилът другите коли?
Бразилските власти обвиниха в корупция най-богатия банкер в света
Бразилските власти обвиниха в корупция най-богатия банкер в света