НОВИНИ

"Червен код" за опасност за старите сгради във Варна

"Червен код" за опасност за старата варненска архитектура обявиха от новосъздадения Обществен консултативен съвет за опазване на недвижимото културно наследство в града. За първи път в страната е създадена структура, която ще помага с експертиза на общината в усилията да бъде спасено това, което е останало от историческото наследство на града. Според специалистите, никога досега материалната култура и история на Варна не е била така застрашена от унищожаване, както през последните две години.

bnt avatar logo
от Вилияна Иванова
07:12, 27.04.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

570 са сградите във Варна, защитени като недвижима културна ценност, според списък на Института за паметниците на културата от 1987 година. През 2015 година Варна е внесла в наследилия го Национален институт за недвижимото културно наследство предложение още 157 сгради да получат защита.

Според самите инспектиращи, за да стане това, щели да са необходими около 20 години. А междувременно няколко от най-красивите стари къщи бяха разрушени.

Николай Савов, председател на обществения консултативен съвет: Безвъзвратно са загубени 7 сгради... Но, веднага трябва да добавя, че има много сгради, чието събаряне предстои.

Общината често е безсилна пред инвеститорските интереси, ако една стара сграда е извадена от списъка на защитените.

Иван Портних, кмет на Варна: Понякога сме поставени в ситуацията да вървим след събитията, в случая - след багерите. И това е в разрез с политиката на общината по отношение на културно-историческото наследство.

Специалистите и общината настояват чрез министерството на културата да се активира работата на Националния институт за недвижимото културно наследство.

арх. Димитър Стефанов: В рамките на променения закон и в рамките на обещанието за тази година ...правомощията по текущо обслужване - имам предвид ремонти на фасади, подмяна на покриви и така нататък, да става с решение тука само, на община Варна, да съкратим пътя на безкрайното чакане на НИНКН.

От съвета призовават и варненци към по-категорични действия и то - не само в изразяването на гражданска позиция. Историко-архитектурното дружество се нуждае от повече хора, които да помагат в чисто административната работа по спасяването на старите сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за непрекъснато изтичане на вода по пътя Варна - Златни пясъци
Сигнал за непрекъснато изтичане на вода по пътя Варна - Златни пясъци
И днес остава спряно движението през тунел Витиня на АМ Хемус
И днес остава спряно движението през тунел "Витиня" на АМ "Хемус"