НОВИНИ

Психиатър: Да се помисли за политики за лечението на зависими от хазарт

В България хазартът ще продължи да бъде много голям фактор върху живота на хората, но поне нека да се помисли за политики за лечението на тези хора. Нека да се помисли за това 1% от печалбата да отива за развитието на програми за помощ на тези хора, техните семейства и деца. Това каза психиатърът и психоаналитик д-р Светлозар Василев в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 07.02.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Той обясни кога се смята за прекрачена границата на хазартна зависимост.

Д-р Светлозар Василев, психиатър и психоаналитик: Границата е много голяма между това, което ние в психиатрията наричаме, социална игра на хазарт, това, което се нарича професионален хазарт, защото при хората, които от време на време играят на такива игри, това не е зависимост.

При професионалния хазарт има много голяма дисциплина и обикновено лимит на сумите, с които се играе, така че контролът е в ръцете на хората.

Д-р Светлозар Василев: Докато при хазартната зависимост, която ние разглеждаме като психично разстройство, това не е така. Това е границата, която се прекрачва. Човек има нужда от това вълнение и тази еуфория, които придружават залагането. Има много различни личностни предпоставки, които водят до тази зависимост. Някои са свързани с емоционалността на човека, други - с когнитивните функции.

Човек се чувства обсебен от идеята да залага.

"Най-често това са хора, които са се опитвали да спрат, но не могат - проваляли са се в опитите си, и които са стигнали до това да загубят много пари, да пострада тяхната лична история, уважение и много често кариера. Тогава говорим за зависимост", каза експертът.

Статистиката сочи, че около 3% от населението в България има хазартна зависимост, добави той.

Д-р Светлозар Василев: Най-вече това са млади хора между 18 и 30-годишна възраст, които нямат кой знае колко развити социални умения и развита емоционалност и зрялост. Така че, когато те се чувстват потиснати, мрачни, в безпътица, много често посягат към хазарта.

Голяма част от хазартно зависимите не се интересуват толкова от парите, а от емоционалността, поясни д-р Василев.

Д-р Светлозар Василев: Проблемът има и биологичен аспект. С напредването на науката може да се каже кои части на мозъка се активират, когато гледат как се върти топчето или пр. и какво става, когато се печели. Хората, които се занимават с хазарт, преминават през това няколко пъти на минута - обикновено 20 секунди има завъртане, което стимулира тези участъци в мозъка. Така че мозъкът вече се променя.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Позитивни ритми и рими
ДРУГИТЕ новини: Позитивни ритми и рими
Предотвратен е инцидент с пътнически самолет в Сирия
Предотвратен е инцидент с пътнически самолет в Сирия