НОВИНИ

Фейсбук разкри, че са взети данните на 87 милиона души

Данните на 87 милиона души са изтекли от профилите им във Фейсбук, с помощта на компанията "Кеймбрдиж Аналитика". Досега се твърдеше, че обект на разкриване на лични данни са 50 милиона души. Вече се говори и за засегнати потребители и в Европа, не само в САЩ. В конферентен разговор с журналисти Марк Зукърбърг отново призна, че компанията е допуснала огромна грешка.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:06, 05.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Повече от час - толкова продължи импровизираното интервю на Марк Зукърбърг. Няма как, когато изграждаш нещо като Фейсбук, което няма аналог и е безпрецедентно, да не объркаш нещо, каза Зукърбърг.

Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Фейсбук: Не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотреби и да обмислим как хората могат да използват инструментите ни и за да вредят. И това се отнася за фалшиви новини, повлияване на избори, реч на омразата, както и за хората, които правят софтуера и за опазването на личните данни. Не си дадохме сметка колко голяма е нашата отговорност, и това беше огромна грешка. Това беше моя грешка.

Скандалът гръмна след като стана ясно, че компанията за политически консултации "Кеймбридж Аналитика" е използвала неправомерно данните на милиони хора, събрани от Фейсбук.

Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Фейсбук: Планираме промените, които въвеждаме, да се отнасят за всички потребители, не само в Европа. Дали приложенията ще са еднакви - не съвсем. Ще имаме предвид спецификата на пазарите, различните законови положения.

Голяма част от пропуските са отстранени, но експерти предупреждават - новите правила обясняват как и защо се събират данните, но това не променя факта, че те се събират. Фейсбук премахва и търсенето по телефон или мейл, след като се оказа, че и тази информация е била достъпна за компаниите, ползващи платформата.

И докато Зукърбърг отговаряше на въпроси, от "Кеймбридж Аналтика" написаха в Туитър, че са разполагали с данните само на 30 милиона потребители. Днес ЕК обяви, че злоупотребата с лични данни е недопустима.

Кристиян Виганд, говорител на ЕК: Оказва се, че и потребители в Европа са засегнати от изтичането на данни. Еврокомисарят по правосъдието Юрова прати писмо до оперативния изпълнителен директор на Фейсбук Шерил Сандбърг, в което моли за допълнителни разяснения.

Аз все още съм начело на тази компания, каза още Марк Зукърбърг и подчерта, че не обмисля вариант да се оттегли. Въпреки зачестилите упреци, че е създал, нещо, което вече не може да контролира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щети по овошките, ягодите и малините в Поповско
Щети по овошките, ягодите и малините в Поповско
За първи път Русе има украса за Великден
За първи път Русе има украса за Великден