НОВИНИ

Делхи е най-замърсеният град в света

Ню Делхи, столицата на Индия, е най-замърсеният град в света през 2018 г., според проучване на две мониторингови организации в 61 града.След Делхи, където живеят 20 милиона души, следват столиците на Бангладеш и Афганистан - Дака и Кабул.

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:11, 05.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
делхи замърсеният град света

Анализът е направен в сътрудничество с швейцарска група, която събира данни за качеството на въздуха по света и международната организация „Грийнпийс“.

Според проучването, замърсяването в Ню Делхи е причинено от автомобилите и промишлеността, строителството, димът от домакинствата и селскостопанските отпадъци.

През 2018 г. съдържанието на фини прахови частици във въздуха в един кубичен метър е 113,5 микрограма в Делхи. Това е два пъти повече, отколкото в Пекин, където средната годишна стойност е 50,9 микрограма. Според това, китайската столица е на осмо място в света по замърсяване.

В Западните Балкани: 10 града в Западните Балкани – в Босна и Херцеговина, Македония и Косово, и четири в Турция имат нива, повече от 3 пъти по-високи от нормите на Световната здравна организация. 8 града на Балканите са сред най-замърсените 10% в света.

Заради горските пожари в САЩ и Канада, пет от 10-те най-замърсени градове в света през август миналата година са регистрирани в Северна Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шапката за четене на мисли от Хари Потър вече е реалност
Шапката за четене на мисли от "Хари Потър" вече е реалност
Започна разследване за трите бомби в Лондон
Започна разследване за трите бомби в Лондон