НОВИНИ

Ден на гнева в Близкия Изток

Критичен ден за ситуацията в Близкия Изток. Днес се очакват масови протести в Ерусалим и Ивицата Газа. Хиляди палестинци ще се отправят към пограничните райони с Израел.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:23, 08.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Започва Денят на гнева. Очаква се след петъчната молитва хората да тръгнат по улиците на Източен Ерусалим, по Западния бряг, както и на Ивицата Газа и да излязат на най-масовите протести след обявяването на решението на американския президент Доналд Тръмп да премести столицата на Израел в Йерусалим.

Хадер Хабиб, лидер на "Ислямски Джихад": "Палестинците имат право да използват всички средства, за да изразят гнева си и да се съпротивляват. Палестинската съпротива ще си отмъсти за това престъпление, извършено от американската администрация и Ционисткия враг."

И докато тази сутрин слънцето спокойно изгряваше над Светия град, военните започнаха да изпълват ключовите места в Ерусалим. Тежко въоръжени униформени и армейска техника се подготвят да посрещнат протестиращите, които се очаква отново да замерят с камъни силите за сигурност.

Лидерът на групировката "Хамас" призова за въстание срещу израелците. Насилие имаше и тази нощ. В отговор на изстреляните вчера няколко ракети от Ивицата Газа по израелски територии, Израел удари две позиции на движението "Хамас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак отложиха делото за референдума в Младост
Пак отложиха делото за референдума в "Младост"
Силистренци са против забраната да разхождат домашните си любимци в парка
Силистренци са против забраната да разхождат домашните си любимци в парка