НОВИНИ

Десет ареста след четвърта нощ на протести и сблъсъци в парижки предградия

Десет души бяха арестувани след четвърта нощ на протести, прераснали в безредици в северни предградия на Париж. Протестите са срещу несъразмерно използване на сила от френски полицаи при рутинна проверка на 22-годишен мъж в предградието Олне су Боа. Четирима полицаи бяха отстранени от длъжност заради изнасилване с полицейска палка и побой над младежа, който се намира в болница. Случилото се предизвика масови протести в Олне су Боа.

десет ареста четвърта нощ протести сблъсъци парижки предградия
bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 08.02.2017
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Тази нощ това предградието остана спокойно, но протести имаше в околните предградия. Бяха подпалени 10 автомобила, а шофьор от градския транспорт бе леко ранен, когато протестиращи замериха автобуса му с петролни бомбички.

Протестите напомниха за размириците в парижките предградия преди 12 години и показаха, че напрежението в тези райони с голяма безработица и голямо имигрантско население не е спаднало.

През 2005 г. протестите в предградията бяха провокирани от смъртта на двама тийнейджъри в Клиши су Боа. Те починаха при опит да избягат от полицията, укривайки се в трафопост, където бяха ударени от ток.

Тогава при протестите и размириците, продължили 3 седмици, бяха опожарени 10 000 коли и подпалени 300 сгради. Тогавашният вътрешен министър Никола Саркози обяви извънредно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Гоце Делчев започва да строи околовръстен път
Община Гоце Делчев започва да строи околовръстен път
Януарските сметки за ток в София с 23-70% по-високи от декемврийските
Януарските сметки за ток в София с 23-70% по-високи от декемврийските