НОВИНИ

Десетки дариха кръв в кампания на БНТ в Пловдив

Десетки желаещи от Пловдив се включиха в кампанията "Дари кръв" на Българската национална телевизия, Националния център по трансфузионна хематология и Първа инвестиционна банка. Временният пункт за доброволно кръводаряване днес е под тепетата. Проектът за популяризиране на дарителството започна на 27 юли в столицата и до средата на септември ще обиколи пет български града.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
12:17, 03.08.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Само за 2 часа повече от 20 души дариха кръв в мобилен кабинет на центъра по трансфузионна хематология в Пловдив. В офис на булевард „Марица" 95 още преди старта на кампанията доброволци попълваха формуляри и без притеснение очакваха инструкциите на лекарските екипи. Някои за пръв станаха съпричастни към каузата, която спасява живот.ю

Стойчо Тиганев: "По принцип не съм давал кръв и като разбрахме от телевизията веднага решихме да дарим".

След сутрешното бягане Георги Кодинов също се включи в кръводарителската кампания. С личното убеждение, че така може да помогне на много хора. Без риск за собственото си здраве.

Георги Кодинов: "Освен това вярвам, че човек трябва да допринася за обществото, не само да взима".
;

Да дариш от сърце - това е личната кауза на всеки, който подкрепя кампанията. И който преодолява страха от иглите и временното неудобство. За екипа на БНТ в Пловдив съмненията и предубежденията към кръводаряването могат да бъдат преодолени с повече информираност и законови промени.

Камен Коларов, БНТ-Пловдив: "Аз смятам, че не кампаниите са проблемът, а истината, че хората не даряват, една от причините може би е в самия закон за кръводаряването. Той е закон за кръвта, кръвопреливането и кръводаряването, в който е предвидено, че кръвта остава в района, в който е дарена".

Златка Далчева, БНТ-Пловдив: "Според мен е изключително важно да се говори за кръводаряването, още когато децата са малки, защото като станат възрастни да не бъдат подозрителни към подобна акция, да не се страхуват от нея, а да бъдат по-благородни".

През август кампанията на БНТ "Дари кръв" продължава в Стара Загора, Варна и Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Написаха таблицата за умножение по стълбите в шуменско училище
Написаха таблицата за умножение по стълбите в шуменско училище
Севлиево минава на воден режим
Севлиево минава на воден режим