НОВИНИ

Действията на Доналд Тръмп - нов стил в Западното крило

Действията на президента Доналд Тръмп, откакто е на власт, разделиха още повече американското общество. След осмия му ден като президент, 51% от американците са изразили неодобрение за него, според проучване на Галъп. Как ще управлява Тръмп, ако се съди по решенията му досега - за коментар потърсихме анализаторите Луиза Славкова и Димитър Бечев.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:47, 31.01.2017
Чете се за: 01:55 мин.
По света

"Ти си уволнен!" - репликата, с която преди много години Доналд Тръмп стана риалити звезда в шоуто "Стажантът", влезе в употреба и в амплоато му на президент. Светкавичното отстраняване на министъра на правосъдието е знак, че Тръмп ще се съобразява единствено със себе си и няма да търси диалог, нито консенсус.

Луиза Славкова, анализатор, директор на фондация "Софийска платформа": Той водеше предизборна кампания уж с идеята, че той ще бъде обедняващият президент на разделената американска нация, но всъщност се възползва от това разединение и показа, че не търпи никакви противоречия в своите редици.
Димитър Бечев, анализатор, Университет на Северна Каролина: Той цели съвсем нова система на управление в САЩ, при която той и хората около него са единственият център на власт.

- А дали ще му позволят демократите, обществото, част от което излезе на протести и Конгреса да води такава политика?

Димитър Бечев: Предполагам, че не, тъй като в американската демокрация има ред институции. конституцията още в 18 век е създадена именно с такава цел да се предотврати свръхконцентрацията на власт и еволюцията към авторитарно управление, но тепърва ще видим един от най- сериозните тестове на този модел. Освен съдебната система, медиите и гражданското общество, вие добре посочихте, че и Конгресът е коректив. При това и републиканското мнозинство има много важна роля, тъй като все пак и те не са съгласни или поне част от тях не са съгласни с този стил на управление и с част от политиките, които заяви президентът.
Луиза Славкова, анализатор, директор на фондация "Софийска платформа": Аз си мисля, че той няма да спре да бъде много активен и доколкото му позволяват именно тези укази той да действа като мениджър на компания, както той е свикнал, както и с правенето на сделки... Това е и неговият начин да покаже на гражданите, че той е този, който отговаря за тяхното добруване и няма да позволи да го спре Конгреса да прави това, което е обещал да прави.

Временна мярка спрямо мигрантите вероятно ще отпадне, смята Димитър Бечев, тъй като тя е популистки ход, не е съгласувана с другите институции и доведе до хаос.

Това по никакъв начин няма да направи САЩ по - сигурна държава, защото това е именно идеята на Тръмп, че уж с този указ той прави държавата по - сигурна, забранявайки на радикализираните и потенциални терористи да влизат в страната, но това не е така. И за щастие, американското общество започва да осъзнава, че това, което Тръмп говори, го и прави и започва и да се противопоставя на това.

Според двамата анализатори, откритата война на президентския екип с журналистите ще ескалира, тъй като Тръмп не търси общ език с тях, а неговите привърженици като цяло отхвърлят традиционните медии.

Луиза Славкова, анализатор: Изследвания в САЩ показват, че над 70% от гражданите не се доверяват на традиционните медии, само 14% от републиканците им вярват, останалите - не им вярват.
;
Димитър Бечев: Но сметките му може да излязат криви, тъй като виждаме, че рейтингът на Тръмп е много нисък. Когато Владимир Путин или Ердоган водят битка с медиите, те знаят, че зад тях стоят мнозинството граждани. Когато Доналд Тръмп води такива борби, той си създава още повече врагове, включително сред привържениците си и в самата Републиканска партия.

В първите си дни Тръмп произведе толкова новини, че медиите едва смогваха до ги отразяват, екипът му показа, че ще се основава на "алтернативни факти", а Западното крило започна да напомня на Тръмп тауър. Залогът от управлението във Вашингтон обаче е неизмеримо по - голям от този в Ню Йорк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметниците в София осъмнаха с противогази
Паметниците в София осъмнаха с противогази
Гръцките фермери блокираха магистралата, водеща до ГКПП Промахон-Кулата
Гръцките фермери блокираха магистралата, водеща до ГКПП Промахон-Кулата