НОВИНИ

Ожесточени боеве в Донбас

Боевете в Източна Украйна се ожесточават все повече. Европейският съюз призова за незабавно спиране на огъня в района на град Авдеевка, който е пред хуманитарна катастрофа. Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиняват за нарушаването на примирието. Съобщава се за 7 загинали от двете страни и много ранени. Тази вечер Съветът за сигурност на ООН разглежда обстановката по искане на украинския президент.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:08, 31.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Авдеевка е на 6 километра северно от Донецк и е под контрола на Киев. В града няма електричество, вода и отопление при минус 18 градуса. Така е заради бойните действия, които започнаха в нощта срещу неделя и продължават. Пораженията се виждат от кадрите, разпространени от украинската армия. Киев обвинява сепаратистите за обстрела на града.

Леонид Матюхин, говорител на антитерористичната операция на украинската армия: "Ситуацията край Авдеевка остава напрегната. Руските окупационни сили използват 155 и 122 милиметрови артилерийски оръдия, 120 и 82 милиметрови минохвъргачки" .

Оръдията с калибър над 100 милиметра бяха забранени от Минските мирни доворености. От своя страна, проруските сепаратисти също обвиняват украинските бойци в употреба на тежки оръжия и в опит да преминат линията на разграничение.

Телевизия Ройтерс показа кадри на разрушения от Макеевка, район на бунтовниците, недалеч от Авдеевка.

Едуард Басурин, военен министър в самообявилата се Донецка Народна Република: "За 24 часа двама цивилни загинаха и трима бяха ранени в резултат на обстрела на украинските сили. Разрушени са 18 жилищни сгради".

А това са кадри от квартал на Донецк, разпространени от сепаратистите. Представители на контактната група за решаване на конфликта ще се срещнат утре в Минск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Вълчев: Трябва да действаме с по-голямо самочувствие
Даниел Вълчев: Трябва да действаме с по-голямо самочувствие
София Филм Фест започва на 9-и март
"София Филм Фест" започва на 9-и март