НОВИНИ

Дизайнер прави маски за деца против замърсения въздух в Лондон

Eдна четвърт от смъртните случаи при най-малките деца в света се дължи на замърсена околна среда, мръсна вода и мръсен въздух, съобщи Световната здравна организация. Заради замърсяването на въздуха в Лондон дизайнер прави цветни маски за децата в британската столица.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
16:08, 06.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Цвят и изображения на анимационни герои. Това представляват маските, които трябва да предпазват децата на Лондон от въздуха с нива на прахови частици в пъти над нормата.

Цената на маските е 7 паунда и 50 цента, а едно от децата, които ги носи, отправи специално послание до британския премиер Тереза Мей.

Юсуф: Трябва да спрем всички, които си хвърлят боклука на земята и да имаме повече електрически коли, за да няма толкова голямо замърсяване на въздуха.

Близо 9 500 лондончани умират преждевременно в резултат на замърсяването на въздуха. Това показва изследване направено през 2015 г. Създателят на протектора Тиан Трамс заявява, че маската предпазва най-вече от вредните частици, които се изхвърлят от автомобилите заедно с отработените газове. Тези частици са с размер едва 10 микрометъра - една милионна част от метъра и именно те причиняват най-големи вреди на белите дробове.

Тиан Трамс, дизайнер: Направих много проучвания свързани с памука и видовете памук. Самата маска е многослойна и намалява вдишванията на вредни частици между 40 и 60 %. Възрастните също страдат, но не толкова, колкото децата. При подрастващите белите дробове все още не са се развили напълно.

Тази година влиза в сила забрана за използване на част от старите автомобили, които причиняват най-много замърсяване. Лондон въведе данък от 10 паунда на превозните средства, които са регистрирани преди 2006 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните мрежи карат хората да се чувстват самотни
Социалните мрежи карат хората да се чувстват самотни
Младежки проекти за естетизация на градската среда във Варна
Младежки проекти за естетизация на градската среда във Варна