НОВИНИ

Джеймс Матис иска да забрани изцяло мобилните телефони в Пентагона

Американският министър на отбраната Джеймс Матис обмисля да въведе пълна забрана върху употребата на лични мобилни телефони в сградата на Пентагона във Вашингтон. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници от ведомството.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:20, 31.01.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света
джеймс матис иска забрани изцяло мобилните телефони пентагона

В по-голямата част от помещенията на министерството телефоните нямат обхват. Въпреки това, военни и цивилни служители на отделите (броят на които е около 23 хиляди души), са длъжни да предават при влизането си в затворените за обществен достъп зони, всички свои лични средства за комуникация и други електронни устройства. Регулярна проверка преди време обаче е разкрила известен брой нарушения на правилото и министерството на отбраната е започна разследване, за да открие уязвимите точки в сигурността на сградата.

Матис все още не е взел окончателно решение по въпроса. Както изтъкват и източниците на Се Ен Ен, въвеждането на пълна забрана върху внасянето на мобилни телефони в Пентагона е изпълнено с големи трудности. Причината е, че от ръководството на ведомството все още гадаят как точно да се реши въпроса с липсата на комуникационни канали между цивилните служители, наети за полагането на кабели, монтажа на хардуер, както и други допълнителни работи в централата на американското министерство на отбраната.

Медията припомня обаче, че подобна забрана бе въведена по-рано този месец в Западното крило на Белия дом.

Поводът са разкритията на „Вашингтон поуст“, че няколко мобилни приложения и социални мрежи за спортисти предлагат непреднамерено достъп на всеки до разположенията на военни бази. Като конкретен пример бе посочена компанията Strava, която предлага GPS приложение за бегачи, велосипедисти, алпинисти и други любители на спорта.

Именно чрез него 20-годишен студен от Австралия случайно установи, че по интерактивната карта Strava Global Heat Map може да разбере къде тренират американските войници в Сирия, например. По-късно пък експеримент на в. "Гардиън" проведе експеримент и доказа, че тракерът дори може да предостави на широката общественост информация за имената на близо 50 военнослужещи във въздушната база в Афганистан, движещи се в рамките на 600 м.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усилията на българското правителство в сферата на младежта са признати на световно ниво
Усилията на българското правителство в сферата на младежта са признати на световно ниво
Фронтекс започва нова операция Темида в Средиземно море
Фронтекс започва нова операция "Темида" в Средиземно море