САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Една година от опита за преврат - какво се промени в Турция?

Календарната година, която измина след опита за преврат, Турция преживя в условия на извънредно положение. Десетки хиляди са арестуваните, уволнените и дадените на съд за подкрепа на метежниците. Междувременно, с референдум за президентска република Реджеп Ердоган успя да консолидира възможно най-голяма власт в ръцете си и да си осигури перспектива да управлява поне още 12 години. Във външнополитически план обаче Турция върви към изолация.

от Деян Йотов
18:53, 15.07.2017
Чете се за: 01:50 мин.
По света

Точно година след опита за преврат в Турция президентът Реджеп Ердоган продължава да управлява в условия на извънредно положение. Опозицията го обвинява, че така е извършил метеж срещу демокрацията. Отношенията на Анкара с ЕС и САЩ са обтегнати.

249 бяха невинните жертви след бурната нощ на 15 срещу 16 юли 2016 година в Истанбул и Анкара. За първи път в историята на турската република опит за военен преврат се провали.

;

Хиляди турци се вслушаха в смартфонно-телевизионния призив на президента си и щурмуваха с голи ръце танковете и хеликоптерите на пучистите.

Реджеп Тайип Ердоган твърди, че само 15 минути са го делили от смъртта преди да успее да излети от курорта Мармарис за Истанбул под носа на рота командоси пучисти.

;
Реджеп Ердоган, президент на Турция: Не си тръгвайте от улиците, докато ситуацията не се нормализира. Аз също няма да се прибирам. Ще останем тук заедно.

Днес, благодарение на наложеното на 20-и юли извънредно положение, Ердоган държи всички лостове на властта в Турция. Над 50 хиляди души са арестувани за участие в метежа или заради връзки с организацията на проповедника отшелник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на посегателството срещу демокрацията. Повече от 100 хиляди са уволнените по същите причини. Мегапроцес се води срещу бивши топ военни, зад решетките има и полицаи, магистрати, държавни служители, преподаватели, журналисти.

;

Преди всички речи на Ердоган - на бизнес форуми или многохилядни митинги, наред с патриотичния химн за спасяването на демокрацията на 15 юли, звучат и възпяващи го като „голям майстор“ и „човек от народа“ оди. А опозицията е практически неутрализирана.

Национилистите се разцепиха след решението на лидера им Девлет Бахчели да осигури на Ердоган необходимото му парламентарно мнозинство за свикване на конституционен референдум. Лидерите на кюрдската Демократична партия на народите са в затвора, обвинени в терористична пропаганда. След като за малко не можа да надвие Ердоган на референдума през април, основаната от Кемал Ататюрк Народнорепубликанска партия показа мускули едва в последните седмици с милионния си 25-дневен и над 400-километров марш за справедливост от Анкара до Истанбул.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия: Управляващите се възползваха от опита за преврат на 15-и юли и извършиха свой собствен - на 20-и юли, обявявайки извънредно положение. Сега изпълнителната, законодателната и съдебната власт са в ръцете на един човек.Европа не отстъпва от критиките си към масовата чистка в Турция, въпреки неспиращите предупреждения от Ердоган, че не му трябва евроинтеграция. Смяната на президентите в Съединените щати също не доведе до затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон. Доналд Тръмп не показва ентусиазъм за екстрадиция на Гюлен.
;

Европа не отстъпва от критиките си към масовата чистка в Турция, въпреки неспиращите предупреждения от Ердоган, че не му трябва евроинтеграция. Смяната на президентите в Съединените щати също не доведе до затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон. Доналд Тръмп не показва ентусиазъм за екстрадиция на Гюлен.

Приятелство Ердоган поддържа обаче с руския президент Владимир Путин. Гостува му няколко пъти - в Москва, Санкт Петербург и Сочи, преди да започне градежът на „Турски поток“.

;

След отбелязването на победата над метежниците турският лидер заминава на обиколка в Близкия изток. И не случайно. Турция се оказа единственият сунитски съюзник на изолирания Катар. В Сирия Съединените щати играят срещу нейните интереси с въоръжаването на кюрдите. А в Ирак наесен предстои голямо изпитание за Анкара - референдум за независимост на местните кюрди.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Склад за дрехи горя до Казичене
Склад за дрехи горя до Казичене
Пожар в небостъргач в Хонолулу
Пожар в небостъргач в Хонолулу