НОВИНИ

Европейският парламент поиска изслушване на Марк Зукърбърг

Фейсбук въвежда нови настройки, които влизат в сила от тази седмица в Европа. Вече всеки потребител на социалната мрежа ще може да решава дали да ползва опции като лицево разпознаване и някои видове персонализирана реклама. Освен това потребителите ще бъдат питани дали позволяват на Фейсбук да ползва данни от партньори като приложения и сайтове. Междувременно Европейският парламент настоя за изслушване на шефа на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:06, 19.04.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Марк Зукърбърг да се яви лично в Европейския парламент, за да даде обяснения за скандала с личните данни, поискаха евродепутатите.

Председателят на парламента Антонио Таяни изпрати писмо до президента на Фейсбук, отхвърляйки предложението на Зукърбърг да изпрати своя заместник. Като аргумент се посочва, че 2.7 милиона граждани на ЕС, засегнати от скандала, заслужават лично и пълно обяснение от него.

Повечето депутати настояват Facebook да каже как се разпорежда с данните на потребителите и как ще се съобрази с изискванията на Общия регламент на ЕС за защитата на личните данни, който влиза в сила от 25 май.

Той има за цел да даде на потребителите по-голям контрол върху личните им данни и информация как да ги съхраняват, с големи глоби за компании, които нарушават правилата.

Зукърбърг заяви миналата седмица пред Конгреса на САЩ, че по-строгите правила на ЕС могат да послужат като насочващ модел в световен мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Милков и Руслан Трад за ситуацията в Сирия след въздушните удари
Георги Милков и Руслан Трад за ситуацията в Сирия след въздушните удари
Овощари от Русенско искат спешни мерки срещу градушките
Овощари от Русенско искат спешни мерки срещу градушките