Франция решава до дни дали да екстрадира Баневи у нас

Следващата сряда ще стане ясно дали разследваните за източването на завод "Полимери" Николай и Евгения Баневи ще бъдат екстрадирани в България, съобщава БНР. На вчерашното заседание Апелативният съд в Екс ан Провaнс е обявил, че ще се произнесе по европейските им заповеди за арест на 21 ноември, коментира адвокатът на семейството Винсент Пенард.

от БНТ
12:51, 15.11.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
франция решава дни дали екстрадира баневи нас

Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница. Според адвоката им - на път за София. С тях бяха и трите им деца, които в момента са при семеен приятел на фамилията, обясни Пенар. На заседанието вчера е обсъдена и молбата на Евгения Банева да бъде пусната от ареста, за да се грижи за децата си. Съдът е отказал.

Що се отнася до процедурата по същество, по която се чака решение след по-малко от седмица, на въпрос възможно ли е съдът да откаже екстрадицията на Баневи, Винсент Пенар отговори: "Възможно е".

По думите му, има няколко случая, в които това може да стане. Първо, ако заповедта за арест е нередовна и има формални пропуски или грешки, заради които не е възможно Баневи да бъдат предадени на българската държава. Второ, ако има риск за тяхната сигурност в страната, която иска връщането им. Трето, в случай че от България е поискана информация, а тя не я е предоставила, и четвърто - в случай че съществува риск искът за екстрадиция да има политическа цел.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две силни земетресения бяха регистрирани в Йонийско море
Две силни земетресения бяха регистрирани в Йонийско море
 Метрото в Букурещ спря заради стачка
Метрото в Букурещ спря заради стачка