НОВИНИ

Границите на Белгия може да бъдат затворени заради протест срещу пътна такса

Границите на Белгия може да бъдат затворени за влизане тази вечер заради протест на дружества за товарни превози и земеделски производители, съобщават местни медии. Протестът е срещу въведената от началото на месеца тол-такса за товарните автомобили.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:35, 04.04.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
Границите на Белгия може да бъдат затворени заради протест срещу пътна такса

Според протестиращите, тази нова такса ще доведе малките фирми до фалит. Те настояват фирмите с по-малко от 20 камиона да бъдат таксувани на половин цена.

Предвижда се излизащите от Белгия автомобили да могат да се движат нормално, но ще бъде възпрепятствано влизането на товарни автомобили в страната. На няколко места по две от основните магистрали в южната част на Белгия вече има прекъсване на движението и камиони са поставени напречно на пътя.

Въведената тол-такса е дължима от 1 април от всички товарни автомобили, които се движат в Белгия. Леките автомобили с белгийска регистрация не са подложени на винетна или тол-такса, собствениците им плащат единствено годишен пътен данък.

Товарните превози вече са обхванати от таксуване на километър пробег, който се отчита с устройство, поставено в шофьорската кабина.

Всеки товарен автомобил, който се движи в Белгия, от началото на месеца трябва да бъде оборудван с такова устройство - то е с вградена сим-карта и отчита пробега. След като данните бъдат изпратени автоматично до съответната администрация, сумата се фактурира и следва да бъде платена по електронен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полетите на  България Ер до брюкселското летище Завентем са отменени за утре
Полетите на "България Ер" до брюкселското летище "Завентем" са отменени за утре
Първият кораб с нелегални мигранти, върнати от Гърция,  пристигна в Дикли
Първият кораб с нелегални мигранти, върнати от Гърция, пристигна в Дикли