НОВИНИ

Гръцките власти започнаха евакуация на лагера в Идомени

Гръцките власти започнаха операция по постепенна евакуация на бежанския лагер в Идомени на гръцко-македонската граница. В него от месеци живеят над 8 хиляди души.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 24.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

За операцията, в района на Идомени бяха изпратени около 20 отряда специални полицейските части с обща численост около 400 полицаи. Операцията започна рано тази сутрин, а на журналистите бе отказан достъп. Правителствени представители заявиха, че бежанците и мигрантите в Идомени ще бъдат постепенно прехвърлени в нови, организирани лагери в други части на страната.

Новите приемни центрове ще се готови в рамките на няколко седмици, заяви говорителят на гръцката служба за бежанците Йоргос Кирицис преди броени дни. За целта са наети терени и сгради в района на Терми и Евкарпия край Солун.

Предвижда се и изграждане на лагер с капацитет 1300-1500 места в района на Гревена, Западна Гърция. Принудителната евакуация се налага, тъй като бежанците отказват да се преместят независимо от тежките битови условия и пренебрегват призивите на властите да се насочат към организираните бежански лагери в страната. Някои от тях все още се бунтуват срещу изселването.

"Аз оставам в Идомени, нямам нужда от лагера. Но трябва да остана в Идомени. Няма проблем. Нека полицията пусне влак, щом трябва да пусне влак. Но аз оставам в Идомени", казва мигрант.

Лагерът на гръцко-македонската граница се обособи през февруари след като редица Балкански страни затвориха границите си и така оставиха имигрантите - предимно от зони на конфликт в Сирия, Ирак и Афганистан - напълно блокирани. През тези три месеца Идомени стана сцена на протести, физическо насилие и нападения срещу граничните полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безвизовият режим за Турция няма да влезе от 1 юли
Безвизовият режим за Турция няма да влезе от 1 юли
АПИ въвежда промени в движението за 24 май
АПИ въвежда промени в движението за 24 май