НОВИНИ

Гръцкото правителство затяга контрола над недекларираните наеми

Правителството на Гърция планира да направи задължително плащането на наем чрез банкови сметки и да санкционира плащането в брой. Причината е широкото укриване на данъци от собствениците, които отдават под наем имотите си.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:26, 21.08.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
гръцкото правителство затяга контрола недекларираните наеми

Новите мерки за по-строг контрол обаче бяха провокирани от случай с имот на остров Миконос. Лицето, което е наело имота, го декларира пред данъчните власти, като отчита 12-годишен договор, в който се определя месечният наем в размер на 1666,67 евро, който ще се утрои през последните четири години от договора. От друга страна, собственикът отчита имота като втори ваканционен дом.

Властите казват, че плащането чрез банкови сметки би предпазило собствениците от просрочващи задълженията си клиенти и би им помогнало да докажат неплащане и по този начин да избегнат допълнителни данъци.

Критиците отбелязват, че двете страни биха могли да съставят фалшив договор с изкуствено занижено плащане, който и двете страни биха могли да спазват и да спестят на собственика плащането на по-високи данъци върху собствеността.

Доходите от собственост имат свои собствени ставки - 15,3 и 45%, като последните са за доходи от над 35 000 евро годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния обмисля изключване на Huawei от своята 5G мрежа
Румъния обмисля изключване на "Huawei" от своята 5G мрежа
Изплащането на обезщетения за домашните прасета започва от 1 септември
Изплащането на обезщетения за домашните прасета започва от 1 септември