НОВИНИ

Иранката, на която бе отказана международна закрила, остава в Несебър

Иранката Захра Шахасвани, която поиска международна закрила, остава в Несебър. Административният съд в Бургас е отменил решение на Държавна агенция за бежанците, с което се отхвърля молбата й. Това съобщиха от съда.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:15, 18.03.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
иранката отказана международна закрила остава несебър

Захра търсеше защита, понеже се страхуваше, че ако бъде върната в Иран, властите ще я преследват, защото преди няколко години е заменила исляма с християнството.

Магистратите са приели, че при издаването на обжалвания административен акт има съществени нарушения на административнопроизводствените правила и не са преценени конкретните факти за конкретната жена и бежанската й история. Извършена е формална преценка на ситуацията в държавата по произход.

Според съда не е направена преценка относно положенито на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали жалбоподателката е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността й към посочената от нея религиозна група.

Преписката се изпраща на органа за ново произнасяне по молбата. Постановеният съдебен акт е окончателен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДОСЛОВНО: Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев
ДОСЛОВНО: Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев
Директорът на "Терем" отхвърля нападките срещу него
Директорът на "Терем" отхвърля нападките срещу него