НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорността за атентата в Багдад

"Ислямска държава" пое отговорността за днешния взрив в Багдад, при който по последни данни са загинали над 50 души и повече от 60 са ранени.

bnt avatar logo
от БТА
13:33, 11.05.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
ислямска държава пое отговорността атентата багдад

Пикап, зареден с експлозиви, се взривил в пиковите часове недалеч от салон за красота на оживен пазар в шиитския квартал Садр. Повечето от жертвите са жени, а много от ранените са в критично състояние, съобщиха полицейски и болнични източници.

Информационната агенция Амак, която подкрепя ИД, съобщи, че атентатор самоубиец е имал за мишена среща на бойци от шиитски милиции. Ултратвърдолинейната сунитска групировка, която смята шиитите за вероостъпници, пое отговорност за атентат в квартала Садр през февруари, когато бяха убити 70 души, припомня Ройтерс.

Битката с ИД разпали още повече конфликта между привържениците на различните клонове на исляма в Ирак, най-вече между сунитите и шиитите. Това насилие застрашава да подкопае усилията на оглавяваната от САЩ коалиция за прогонване на групировката от обширните райони в Северен и Западен Ирак, които завзе през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Още оставки във властта
​Още оставки във властта
50 души загинаха след взрив на кола-бомба в Багдад
50 души загинаха след взрив на кола-бомба в Багдад