НОВИНИ

Изтеглят активи за милиарди долари от Великобритания

Банки и други финансови институции са преместили от Великобритания активи на обща стойност един трилион долара. Това посочва доклад на световната консултантска компания "И-Уай". Сумата се равнява на близо 10% от всички финансови активи на територията на Обединеното кралство.

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 13.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Докладът информира за дейността на 220 от най-големите компании за финансови услуги. Те са започнали прехвърлянето на активи в други държави от юни 2016 г. Макар и сумата да звучи фантастично, тя има съвсем реални измерения.

Лондон е най-големият финансов център на Стария континент и централните офиси на множество глобални банки са базирани именно там. Но някои от тях вече са задействали процедури по преместване. Най-желаните локации се оказват Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж.

Британски фонд за търговия на алтернативни финансови инструменти е един от първите, които се преместват в Люксембург.

Уил Роксбърг - директор на фонд за търговия с АФИ: Когато резултатите от референдума бяха обявени, всички се качихме на самолета на следващия ден и веднага започнахме процедура по преместване.
;

Според предварителни проучвания, твърд Брекзит ще насочи повече от три хиляди квалифицирани работници от Великобритания към Люксембург.

Уил Роксбърг - директор на фонд за търговия с АФИ: Най-голямото преимущество на Люксембург пред Лондон е, че набирането на капитал и извършването на финансова дейност са изцяло освободени от риска на Брекзит.

Финансови анализатори вече правят и сравнения за мащабите на твърд Брекзит за самата Великобритания. Според централната банка на Острова, последиците от развод без сделка ще са по-пагубни за британската икономика от тези по време на финансовия колапс през 2008 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 8 деца загинаха при рухване на сграда в Нигерия
Най-малко 8 деца загинаха при рухване на сграда в Нигерия
Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови на сценарий без сделка
Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови на сценарий без сделка