НОВИНИ

Как се регулира изгарянето на отпадъци у нас?

Площадката за отпадъци край Пазарджишкото село Варвара е законна и не съдържа опасни отпадъци. Toва съобщи регионалната екоинспекция след информация в социалните мрежи, че в района се преработва опасен боклук от Италия. Все още няма подробности от италианските власти за задържаната преди дни влакова композиция с тонове отпадъци с възможна дестинация България. Изгарянето на отпадъци за производство на енергия у нас се регулира от редица институции и специални закони. Как точно - вижте в репортажа.

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 17.12.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В България минимални количества битови отпадъци се изгарят за производство на топлоенергия.

Нона Караджова, бивши министър на околната среда и водите: На ниво Европа средно около 30% от отпадъците, битовите отпадъци вече говорим, не за опасни, се изгарят за получаване на енергия. При нас тоя процент е 3%, доста малко.

Осем фирми имат право да изгарят отпадъци у нас. МОСВ контролира дейността им според Наредба 4 от 2013 г. Трябва да се следи какъв и колко отпадък влиза в инсталациите за горене, метод на изгаряне, какви и колко частици се отделят във въздуха.

Рашид Рашид, експерт по екология: Следи се, доколкото това е възможно. МОСВ е ангажирано с това нещо. И техните регионалните структури, които са РИОСВ-та. Но тези, които искат да внесат отпадъци от чужбина или наши вътрешни отпадъци, които искаме да изгаряме, минават през контрол.

За да работят, фирмите получават комплексни разрешителни от МОСВ, а ако нарушат изискванията - разрешителното им може да бъде отнето.

Рашид Рашид, експерт по екология: Изгарянето на отпадъци е практика в цяла Европа, при нас много малко се изгарят, един пример с Швеция, те изгарят 90% отпадъците си, но ги използват енергийно.


България е третият най-голям замърсител в ЕС: отделяме между 15 и 20 000 кг. отпадъци на човек годишно.

И на едно от последните по оползотворяването им. Осем държави от Съюза вече напълно изгарят отпадъци или ги рециклират, а всички останали депонират повече от половината.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Когато има контрол на емисиите, които се отделят след като се изгарят отпадъците, няма проблем. Класическият инсинератор, който е в центъра на Виена работи, работи безпроблемно. Аз съм минавал оттам, няма миризми, няма проблеми.

Отпадъците се изгарят на специални оборудвани площадки. По закон, трябва да има има измервания на емисиите на вредни вещества.

В закона детайлно са описани нормите на допустими емисии, които площадките не могат да надхвърлят за денонощие или на всеки половин час: не повече от 10 микрограма на кубичен нанометър прахови частици, въглерод и хлороводородни съединения.

Осемте лицензирани площадки за изгаряне на отпадъци не ни допуснаха да снимаме.

И днес въздухът над София попадна в категорията "нездравословен", според сайта "Еър Куалити".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът проведе първата си от серия срещи за промени в Конституцията
Президентът проведе първата си от серия срещи за промени в Конституцията
Цацаров възложи на НСлС разследването на инцидента край Козлодуй
Цацаров възложи на НСлС разследването на инцидента край Козлодуй