НОВИНИ

Как заподозреният за атентата в Ню Йорк е подготвял нападението

Заподозреният за взривовете в Ню Йорк и Ню Джърси вече е обвиняем по четири обвинения, включително за използване на оръжия за масово унищожение и извършване на бомбен атентат на обществено място. От федералната прокуратура уточниха, че при експлозията в Манхатън са ранени 32-ма, а не 29 души. При взривовете в Ню Джърси няма ранени. Експлозиите се разглеждат от разследващите като терористични актове.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:35, 21.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Ахмад Хан Рахами беше задържан в понеделник след престрелка с полицията, по време на която беше ранен. Дневник, открит при ареста му, разкрива как 28 - годишният американец с афганистански корени е обмислял и планирал действията си.

В него той собственоръчно пише за "гръм от бомби по улиците", "изстрели срещу полицаи" и възхвалява убития лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен. От дневника става ясно, че Рахами е желае да умре като мъченик. Разследващите са установили, че Рахами е купил компонентите за взривните устройства онлайн. Това е станало през eBay - от 20 юни до 10 август, а доставката е била на адрес в Ню Джърси, където е работел до 12 септември. Записал е и видео, на което се вижда как взривява експлозив в задния двор на къщата си.

Съмнения за поведението на Ахмад Рахами е имал дори собствения му баща.

Мохамад Рахами, баща на Ахмад Рахами: Обадих се на ФБР преди две години.

Макар че пред камерите бащата не казва нищо повече, през 2014 - та, след агресивно поведение на сина си, той се свързва с ФБР и изказва съмнението,че синът му може да е терорист. Впоследствие се отказва от думите си. ФБР никога не е разпитвало Рахами, той не е бил в списъка на потенциални терористи.

През последните няколко години зад големите нападения в Съединените щати стоят американски граждани, второ поколение имигранти.

Атентатът на Бостънския маратон през 2013 беше извършен от двама братя с чеченски произход, отново със собственоръчно направена бомба с тенджери под налягане. Нападението в Сан Бернардино, Калифорния, при което загинаха 14 души, беше извършено от роден в Съединените щати американски гражданин, чиито родители са от Пакистан. Стрелбата в дискотеката в Орландо с 49 жертви, беше дело на роден в Ню Йорк американец, син на афганистанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор на Белгия призна за грешки във връзка с атентатите в Брюксел
Главният прокурор на Белгия призна за грешки във връзка с атентатите в Брюксел
Допълнителни средства за обслужването на още 100 инвалиди
Допълнителни средства за обслужването на още 100 инвалиди