НОВИНИ

В Рим реставрираха испанските стъпала

След близо едногодишен ремонт утре вечер се открива една от забележителностите на Рим - монументалното стълбище от 18 век между площадите "Испания" и "ТринитА дей Монти". То е известно с назването Испанските стъпала, а средствата за ремонта - 1 млн. и половина евро, са осигурени от модния гигант "Булгари".

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 21.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Построени някога, за да свързват испанското посолство с църквата над него, Испанските стъпала са един от символите на Рим, обичани от жителите и от гостите на вечния град.

Мария Гонсалес, туристка от Аржентина
За последен път ги видях през 2013 г. и разликата е невероятна. Много е красиви. Блестят!

През стълбището, което е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, всеки ден минават тълпи от туристи. Нужно е да бъде съхранявано по-добре, за да не се налагат чести ремонти, смята една австралийка, която от години живее в Рим.

Патриша Никълс
Говори се да го затварят нощем. Хубаво е да сложат решетка и осветление. Жалко е, че хора ядат и пият там, и оставят след себе си празни бутилки и храна.

По-сериозен е проблемът с реставрациите на паметниците на културата. Средствата в държавния бюджет от години се орязват.

Ив Деврьо, белгиец, жител на Рим
Италия е сред страните с най-богато историческо наследство и не може без частни инвестиции. Държавата не може да плаща за всичко.

В Италия не липсват частни спонсори. Сред тях са собствениците на модните къщи Фенди и Дизел. Производителят на кожени изделия Тод осигури ремонта на римския Колизеум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът одобри на първо четене парите за АЕЦ Белене
Парламентът одобри на първо четене парите за АЕЦ "Белене"
80 % от договорените средства с Еврокомисията са за охрана на границата
80 % от договорените средства с Еврокомисията са за охрана на границата